Iskon pokreće svoj inkubator

Domaće kompanije 7.6.2012. 22:00 Bernard Ivezić

Suradnja sa startupovima zanimljiva je HT-u Vipnetu, Croatia osiguranju, Plivi, Ini, HEP-u i Vindiji

Nakon što je Iskon, tvrtka kćer Hrvatskog telekoma, najavila da na jesen pokreće vlastiti startup program Poslovni dnevnik istražio je da li druge velike hrvatske kompanije planiraju ulagati u startupe, surađivati s njima na istraživanjima i razvoju ili im pružiti priliku da dobiju prvu referencu. S izuzetkom telekomunikacijskih operatera te Croatia osiguranja, HEP-a, Ine, Plive i Vindije niti jedna druga veća kompanija nije bila zainteresirana za razgovor na tu temu.U SAD-u i Zapadnoj Europi velike kompanije intenzivno surađuju s malim, inovativnim tvrtkama i ta suradnja nije ograničena samo na tehnološki sektor.

Berlinski inkubator
Tako primjerice globalni farmaceutski div Merk suradnju s novim, inovativnim tvrtkama razvija kroz Merk Global Health Innovation Fund, a logistička kompanija UPS preko UPS Strategic Enterprise Funda.U Hrvatskoj su velike kompanije prije krize bile spremne ulagati u private equity fondove poput Quaestusa u koje su najviše ulagali građevinari poput Nexea, Dalekovoda, Kontruktor inženjeringa i IGH, ali i Agrokorova Jamnica i najveća informatička kompanija M San. No, takva su ulaganja išla uglavnom prema srednjim i velikim kompanijama poput Hospitalije, Metroneta i Tele2.Španjolski operater Telefonica lani je pokrenuo novi val suradnje s novim, inovativnim tvrtkama kroz posebnu poslovnu jedinicu Telefonica Digital Venture Capital te je u Velikoj Britaniji, Kolumbiji i Brazilu osnovao poslovni akcelerator Wayru. Na taj je izazov odgovorio Deutsche telekom, većinski vlasnik Hrvatskog telekoma, koji je u svibnju najavio da pokreće svoj poslovni inkubator nazvan Hub:Raum u Berlinu. DT navodi da će Hub:Raum osiguravati prostor, poslovno mentorstvo, tehnologiju, ali i do 300.000 eura sjemenske investicije. Thomas Kiessling, direktor proizvoda i inovacija DT-a kaže da im je cilj da u Berlinu stvore most između startup scene i korporativnog svijeta. Prema prvim informacijama iz Iskona u Hrvatskoj bi sličan projekt u pilot fazi s nekoliko startupa trebao početi raditi do kraja godine.U Hrvatskom telekomu kažu da inovativnost jedna od polazišnih osnova svih projekata u kompaniji, a da kreativnom potencijal neupitno leži i u manjim, startup tvrtkama, te inovativnim pojedincima i skupinama.“Zato smo okrenuti suradnji i podršci kroz razne oblike hrvatskim startupima, a u prilog tome govori i kreiranje ApliCentra čija je namjera bila stvaranje zajednice hrvatskih developera koji na toj stranici mogu ponuditi svoje aplikacije prilagođene potrebama hrvatskih korisnika te takve i slične oblike suradnje namjeravamo razvijati i u narednom periodu”, kažu u HT-u.

Stotine ideja
U Vipnetu kažu da u posljednje tri godine aktivno surađuju s više hrvatskih kompanija, među kojima su i startupi.“Tako smo s tvrtkom Mobilna informatika, koja je razvila servis Salespod, zajednički razvili vlastito cloud rješenje aplikacije za upravljanje terenskom prodajom Vip nadzor prodaje”, kažu u Vipnetu.Dodaju da su sa GDI Gisdatom, drugom najvećom hrvatskom softverskom tvrtkom ušli u zajednički istraživačko-razvojni projekt iz kojeg je nastala usluga Vip auto nadzor te da su razmotrili nekoliko stotina ideja za nove projekte. “Vipnet je izuzetno otvoren za suradnju s malim kompanijama i startupima, a osnovni kriterij odabira usluge ili proizvoda kojeg možemo zajednički realizirati jest tržišni potencijal i inovativnost predložene suradnje”, zaključuju.

Šira slika

Stroga ulagačka pravila
U Croatia osiguranju su nam pojasnili da su ulagali u Quaestus kao investicijski fond u sklopu strogo zakonski definiranih okvira. Iako su u Agrokoru primjerice planirali kupiti prvi hrvatski električni automobil od Dok-Inga, nisu odgovorili na naš upit. Isto je postupila i Adris grupa koja je više usmjerena na velike investicije u energetiku i turizam. U Plivi su nam pak rekli da zbog burzovnih pravila ne mogu dati komentar. Iz Vindije smo tek neslužbeno saznali da imaju takve projekte, ali u okviru svoje industrije. HEP navodno jača suradnju s akademskom zajednicom, a u Ini kažu da će takvih vijesti najvjerojatnije imati vrlo skoro.

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. Iskon
  3. startup programi
  4. HT (Hrvatski Telekom d.d.)
  5. VIPnet d.o.o.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh