Investitori usporili, ali ipak se gradi

Autor: Ivan Pandžić , 21. veljača 2011. u 22:00

Za razliku od prijašnjih godina, banke i investitori sada se ne upuštaju u projekte bez pripremljenih studija i analize tržišta

U posljednjih pet godina sigurno nije bilo teže pronaći projekte koji će sigurno biti započeti i završeni. Mnogi investitori koji su već trebali početi graditi čekaju financiranje ili bolje prilike, dok su mnogi morali prekinuti radove. Iako Vlada s načelne razine šalje poruke da će učiniti sve kako bi uklonila administrativne prepreke i privukla ulagače, zastoji zbog birokracije su učestali.

Poslovni dnevnik donosi deset komercijalnih projekata koji su financirani privatnim kapitalom i koji bi trebali biti dovršeni ili započeti do kraja godine. Zamjetan je zastoj u uredskim projektima iako bi sada bilo idealno vrijeme za početak gradnje kako bi uredske zgrade došle na tržište krajem 2012. godine. Kriza bi do tada već trebala jenjavati. Osim toga zakupcima ističu petogodišnji ugovori koji su sklapani mahom 2007. i 2008. godine. Ipak, ima i pozitivnih primjera, poput Green Golda, a napokon se nastavio graditi odavno najavljeni Sky Office u Zagrebu, zajednička investicija Dalekovoda i Zagreb montaže. Za razliku od prijašnjih godina, poučeni brojnim promašajima, prije svega u stanogradnji, banke i investitori sada se ne upuštaju u projekte bez pripremljenih studija i analize tržišta. Međutim, to ne znači da će svi planovi biti ostvareni.

Črnomerec centar

Najveći stambeni projekt u Zagrebu koji se realizira. U tijeku je prva faza u koju će Niva inženjering Nikice Valentića i IGH uložiti 30 milijuna eura. Na prostoru bivšega Tekstilnoga kombinata na zagrebačkom Črnomercu ukupno se treba sagraditi 600 stanova. Gradit će se i uredski neboder od 26 katova. Cijela investicija je procijenjena na 150 milijuna eura. Stanovi u prvoj sagrađenoj zgradi prodaju se po cijeni od 1750 do 2100 eura. U sklopu TKZ-a, ali nevezano uz ovu investiciju, Filip Trade uređuje izložbenu umjetničku galeriju.

Zračna luka Zagreb

Nakon godina natezanja, odgađanja i promjena modela prošli je tjedan raspisan natječaj kojim se pozivaju tvrtke zainteresirane za koncesiju. Za 192 milijuna eura Zagreb bi trebao dobiti novu zgradu putničkog terminala sa 12 aviomostova, od kojih bi jedan bio predviđen za velike prekooceanske zrakoplove. Novi terminal bi trebao osigurati zračnoj luci povećanje prometa s današnjih 2,2 na pet milijuna putnika. Plan je da se sva dokumentacija i pripreme završe ove godine, a moguć je i početak gradnje. Međutim, u konačnici, sve će ovisiti o interesima investitora koje je Vlada pozvala.

Histria Mall

U Istri se počeo graditi prvi moderni trgovački centar vrijedan 30 milijuna eura. Kako su radovi započeli, a financiranje je osigurano, centar pod nazivom Histria Mall trebao bi biti završen do kraja godine. Otvorenje je zbog početka turističke sezone odgođeno za proljeće. Investitor je domaća tvrtka Poreč centar u kojoj većinski udio ima Borna Vladislav Korejzl, unuk pokojnog Željka Kraljevića. U poslovnoj zoni pokraj Poreča niknut će ukupno 24.000 četvornih metara sa 850 parkirališta. U Histria Mallu će ukupno biti 60 zakupaca, od maloprodaje do ugostiteljstva.

Kila projekt

Najveći splitski projekt stanogradnje koji bi do kraja godine trebao početi graditi, odnosno financirati Željko Kerum. Plan je napraviti čak 800 stanova u neboderima, a prema posljednjim idejama prodavali bi se po tisuću eura za kvadrat. Gradonačelnik Kerum time želi riješiti stambeno pitanje za socijalne slojeve u Splitu, ali tek treba vidjeti hoće li ostvariti najavljeno jer projekt se neće financirati gradskim novcem, nego privatnim, Kerumovim. Kao preduvjet za gradnju Kerum je ovaj mjesec kupio udjel od IGH u tvrtki koja ima zemljište. Platio ga je 31,3 milijuna kuna.

Green Gold

Trenutačno najveći uredsko-poslovni projekt u Zagrebu i Hrvatskoj. Investitor PB Projekt Branka Perkovića o projektu ne želi razgovarati niti otkriti visinu investicije iako je projekt na Radničkoj cesti već u visokoj završnoj fazi. Ukupno se gradi 80.000 četvornih metara uredsko-poslovnog prostora, od kojih će dio otpasti na hotel. Osim četiri zgrade po devet katova podignut će se i toranj od 16 katova. U cjelini će se nalaziti i trgovački centar, a parkiranje je osigurano u podzemnim garažama. Središte kompleksa je trg okružen ugostiteljskim objektima na kojem se nalazi središnja skulptura velikoga globusa.

Marlera golf

Dugonajavljivani projekt Dražena Ladića i “developera” GTC konačno bi se trebao početi realizirati nakon što je vlada odobrila raspolaganje državnim zemljištem. Igralište za golf sa 27 rupa, apartmani i hoteli smješteni su pokraj Ližnjana u Istri. Projekt je vrijedan 150 milijuna eura i prostire se na 130 hektara. Dražen Ladić je nedavno izjavio da pregovara s četiri ugledne hotelske kuće o upravljanju kompleksom. Ostali golferski tereni u Hrvatskoj se i dalje susreću sa sporom birokracijom i protivljenjem javnosti. Najpoznatiji nerealizirani su na Srđu iznad Dubrovnika i pokraj Novigrada.

Kompleks Bijenik

Hidrocommerce Josipa i Borisa Kordića i u krizi dovršava projekt luksuznih stanova u Bijeniku, elitnoj zagrebačkoj četvrti. Za 26 milijuna eura će se kroz faze sagraditi 70 stanova u 18 objekata. Posebnost ovog projekta je što se u naselju gradi trgovačko-uslužni centar koji će dominirati kompleksom. Osim toga određen dio stanova ciljano se gradi za starije, dobrostojeće građane. Četvorni metar stana stoji oko tri tisuće eura. Hidrocommerce želi kupcima preko trgovačko-uslužnog objekta pružiti punu uslugu tako da ne moraju ići u centar. Između ostalog, stanovnici će imati i ambulantu.

Hotel Haludovo

Još jedan projekt o kojem se govori deset godina. Ove bi godine napokon trebala krenuti gradnja. Investitori kažu da su uspjeli riješiti problem koncesija na zemljište, pa više ne bi trebalo biti prepreka za gradnju hotela i popratnih sadržaja na Krku. Investicija je procijenjena na oko 60 milijuna dolara koji bi trebali biti dovoljni da se izgradi moderno izdanje i poveća broj ležajeva sa 1400 na 2000 uz brojne popratne sadržaje. Investitori su Bismass limited iz Engleske i Sadika iz Nizozemske.

Supernova Buzin

Do kraja ove godine trebala bi biti završena prva faza najvećega trgovačkog centra u Hrvatskoj, u zagrebačkom Buzinu. Investitor je austrijska grupacija M2 koja će uložiti čak 250 milijuna eura. Supernove, ali znatno manje površine otvorene su u nizu manjih gradova. Ukupna prodajna površina trebala bi biti čak 125.000 četvornih metara. Dodatno, prema planovima, proširenje bi se radilo i na određene logističke sadržaje i uredske tornjeve. I ovaj projekt izaziva sumnje analitičara tržišta nekretnina.

City Centar One East

Nakon što je austrijska Kaufmann grupacija sagradila City Centar One u zapadnom dijelu Zagreba, trenutačno najuspješniji od svih centara, proširili su se na Split, a zatim odlučili graditi još jedan u Zagrebu. Novi je smješten na istočnom dijelu, preko puta Zelene tržnice, i imat će 50.000 četvornih metara prodajnog prostora. U Kaufmannu kažu da će ulaganje iznositi oko 130 milijuna eura. Za ovaj centar analitičari ne predviđaju promete kao u CCO-u, ponajviše jer će se 2012. u tom dijelu grada otvoriti Ikein centar.

Komentirajte prvi

New Report

Close