Investicije u zastoju

Autor: Biserka Ranogajec , 02. siječanj 2011. u 22:00

U zoni Prisike u Muću, slično kao i u Trogiru, ne gradi se, a dva objekta stoje jer općina nije uredila infrastrukturu

Lada i Davor Karninčić, vlasnici tvrtke Trenton, kupili su 2004. od grada Trogira građevinsko zemljište za gradnju pogona u radnoj zoni Plano u kojoj do danas nije izgrađena infrastruktura. Trentonova investicija u teren iznosila je 1,2 milijuna kuna. Od sedam poduzetnika s građevinskim parcelama samo je Adriakamen podigao pogon i ima prilazni put, rekli su u općini. U Upravnom odjelu za gospodarenje prostorom i komunalno gospodarstvo Trogira potvrđuju da se zona doista uređuje od 2004. godine kada je grad javnim oglasom prodao, kažu, vrlo povoljno građevinske parcele. Sada gradu nedostaje novac za otkup zemljišta za komunalnu infrastrukturu. Do sada su ishodili lokacijske dozvole, napravili parcelacijske elaborate i očekuju potvrdu glavnog projekta za infrastrukturu. Karninčići su u međuvremenu kupili novu građevinsku parcelu u zoni Prisika u općini Muć, no i tamo nema uređene infrastrukture.

Trogir bez novca
Lada Karninčić kaže da kada su kupovali zemljište prije pet godina u radnoj zoni Plano, na temelju ugovora bili su dužni sagraditi objekt u roku dvije godine. Međutim, nakon tri godine općina još nije bila ishodila lokacijske dozvole za infrastrukturu i prometnice tako da i Trenton nije mogao dobiti lokacijsku dozvolu. Nakon toga općina Trogir je dobila lokacijsku dozvolu, međutim nije se krenulo u otkup zemljišta za prometnicu, a time i gradnju infrastrukture jer su ostali bez novca. Dakako, priča nadalje Karninčić, u takvim okolnostima nije imalo smisla započeti ikakvu gradnju dok se ne vidi da je grad Trogir krenuo sa svojim investicijama na infrastrukturi. Kako su uvidjeli da će se u Trogiru nepovoljno razvijati situacija, Trenton je kupio građevnu česticu u radnoj zoni Prisike u Muću prije 2,5 godine. Zona je imala sve lokacijske dozvole tako da su Karninčići relativno brzo počeli graditi.

Zaustavljeni projekti
Međutim, i ovdje stvari ne idu prema planu iako su od općine stalno dobivali uvjeravanja da će uskoro riješiti infrastrukturu. Ukratko, sada je objekt završen, utrošeno je u gradnju 14 milijuna kuna, a u radnoj zoni još ne postoji struja, voda, kanalizacija, telefon ni cesta. Lada Karninčić ogorčeno kaže da su: “Trentonu zaustavljeni projekti širenja postojećeg asortimana, uvođenje novih radnih mjesta, pripreme za izlaz na tržište EU i uopće izvoz te modernizacija i uvođenje novih tehnologija u preradi ribe. I najvažnije, nisu bili u mogućnosti dobiti sredstva SAPARD-a, a poslije IPARD-a.”

Neiskorišteni krediti

Premali prostor
Istodobno s iščekivanjem da se riješe problemi s poslovnom zonom Plano, a na temelju obećanja čelnika Trogira, supružnici Karninčić su digli kredit za gradnju i opremanje, platili naknadu i kupili automatski stroj za preradu maslina. Stroj je neraspakiran stajao jer ga na lokaciji gdje su bili nisu mogli instalirati zbog nedostatka prostora. Dio kredita koji nisu mogli koristiti je vraćen, a Trenton je preselio u drugi, unajmljeni, prostor.

Komentirajte prvi

New Report

Close