Inker ove godine investira 4 milijuna eura

Autor: Ksenija Rukavina , 13. rujan 2007. u 06:30

U Hrvatskoj Inker danas drži 55 posto tržišta sanitarija i keramike, a na području bivše Jugoslavije te u Mađarskoj i Albaniji svega 20%

Vodeći hrvatski proizvođač sanitarija, tvrtka Inker, ove će godine u povećanje proizvodnih kapaciteta investirati 4 milijuna eura. U suradnji sa španjolskom Grupom Roca, vodećim svjetskim proizvođačem kupaonskih sanitarija, sljedeće će godine proširiti poslovanje. U Hrvatskoj danas Inker drži 55 posto tržišta sanitarija i keramike, a na području bivše Jugoslavije te u Mađarskoj i Albaniji svega 20 posto. Plan je ambiciozan, pa se u Inkeru tako nadaju da će već dogodine osvojiti 50 posto cjelokupnog tržišta regije. Istaknula je to predsjednica Uprave tvrtke Ljerka Cerc na konferenciji za novinare održanoj u sklopu 83. jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV). “Poslovni su planovi vezani uz preuzimanje vodeće pozicije na tržištima regije. Strategija razvoja poslovanja podrazumijeva povećanje proizvodnog asortimana, posebice onih proizvoda koji se izuzetnim dizajnom razlikuju od ponude konkurencije. No, kratkoročno ćemo se bazirati na investiranje u naše proizvodne kapacitete te preuzimanje španjolskog know-how-a”, rekla je Cerc. Prošle je godine, dodala je, Inker u povećanje proizvodnih kapaciteta investirao 2,5 milijuna eura. Kako je Inker dio globalne korporacije Roca te kako je prije tog preuzimanja Inker proizvodio 400 tisuća komada sanitarne keramike, a ove bi godine, dodala je Cerc, proizvodnja trebala dosegnuti 500 tisuća komada.

Španjolska tvrtka Roca će, kako je najavljeno, i ubuduće ulagati u kapacitete tvornice u Zaprešiću, osigurati razvoj novih proizvoda uz moderan dizajn te unaprijediti kvalitetu postojećih proizvodnih asortimana. “Proizvodne procedure već smo približili Rocinim standardima, a pratit ćemo njihov dizajn”, ustvrdila je Cerc dodavši kako će tvrtka već ove godine započeti s prodajom Rocinih kada i slavina. Dio asortimana već je ranije predstavljen hrvatskoj javnosti, a na JMZV-u su izloženi i neki drugi modeli koji se dosada nisu mogli naći u našoj zemlji. Tvrtka Inker iz Zaprešića osnovana je 1953. godine, a osnovna joj je djelatnost proizvodnja sanitarne keramike i porculanskog posuđa za ugostiteljsto i domaćinstvo. Prema ranije objavljenim podacima, ukupni prihodi Inkera u prvom su polugodištu ove godine iznosili 68,56 milijuna kuna, što je porast od 7,6 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu povećani za 5 posto, na 32,48 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje na inozemnim tržištima porasli za 7,5 posto, na 33,95 milijuna kuna. Ukupni rashodi Inkera u prvom su polugodištu iznosili 65,18 milijuna kuna, a tvrtka je u prvih šest mjeseci zabilježila neto dobit od 3,16 milijuna kuna. Grupa Roca je prošle godine u svibnju za 20 milijuna eura otkupila 97 posto dionica Inkera, zadržavši pritom sve radnike. Roca Corporación Empresarial je inače globalna tvrtka na području proizvodnje opreme za kupaonice, prisutna je u više od 115 zemalja i zapošljava više od 20 tisuća ljudi, a ukupni godišnji prihod tvrtke viši je od 1,7 milijardi eura. Tvrtku su osnovala braća Roca 1917. godine, a još je uvijek u stopostotnom vlasništvu te španjolske obitelji. Roca vjeruje u izvrsnost dizajna kao i u potrebe kupaca, pa tako nude proizvode koji su prilagođeni različitim tržištima. Prije dvije godine čak je osnovan Laboratorij za istraživanje koji je dio svjetski poznatog Roca Dizajn Centra, a Grupa je surađivala i s vodećim svjetskim arhitektima i dizajnerima za što je korporacija dobila brojne nagrade.

Komentirajte prvi

New Report

Close