Inagip počeo proizvoditi plin iz hrvatskog podmorja na granici s Italijom

Autor: Miho Dobrašin; Silvije Tomašević , 19. studeni 2009. u 22:00

Kada dostigne puni kapacitet, platforma Annamaria A proizvodit će 1,6 milijuna prostornih metara na dan

Talijanska naftna kompanija Eni i hrvatska Ina, preko mješovitog poduzeća Inagip, počeli su proizvoditi plin iz šest bušotina platforme Annamaria A, smještene u hrvatskim vodama Jadrana između Pule i Ravenne, priopćila je tvrtka Eni.

Platforma blizankinja, Annamaria B, smještena u talijanskim vodama Jadrana, još nije počela proizvodnju, jer se očekuju potrebna odobrenja. S prostora platforme Annamaria proizvodit će se, kada će biti u punom režimu, oko 1,6 milijuna prostornih metara plina na dan, čime će Italija i Hrvatska dobiti dodatne količine tog energenta. Razvitak platformi za iskorištavanje plina iz podmorja na granici između Italije i Hrvatske pokrenut je na osnovu ugovora nazvanog “Annamaria Integrated Development and Operative Agreement” (AIDOA), koji su službeno prihvatile talijanska i hrvatska vlada. Zasad na vidiku nema niti jednog novog projekta u hrvatskom dijelu podmorja, premda ondje, navodno, leže ogromne zalihe. “Službene procjene nisu točne. Rezerve su daleko veće nego se to govori javnosti”, kaže jedan od stručnjaka koji je radio na sjeverojadranskim poljima. “Nekome je u interesu skrivati podatke”, ističe. Eni radi na platformi Annamaria A, smještenoj u Hrvatskoj, kroz sudjelovanje od 50 posto u mješovitom poduzeću (joint venture) Inaagip koja je osnovana s hrvatskom tvrtkom Ina. Inagip trenutno proizvodi oko 5 milijuna prostornih metara plina dnevno. Istovremeno, Eni radi na platformi Annamaria B smještenoj u Italiji s udjelom od 90 posto u mješovitom poduzeću s tvrtkom Ligestra.

Izdvojeno

U Sloveniju preko Hrvatske
Još uvijek nije donesena konačna odluka hoće li plinovod Južni tok ići u Sloveniju preko Mađarske ili Hrvatske, izjavio je slovenski podtajnik za energiju Janez Kopač. Slovenski premijer Borut Pahor i ruski premijer Vladimir Putin potpisali su u Moskvi ugovor o pristupu Slovenije projektu Južni tok, kojim će plin dolaziti u Europu iz Kaspijske regije. Dosad se činilo kako će plinovod ići u Sloveniju preko Mađarske, no sada se sve više spominje mogućnost uključenja Hrvatske i stvaranja novog kraka plinovoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close