Ina: Započinje proizvodnja sa sjevernojadranskog polja Izabela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2014. u 17:58
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Polje Izabela je u proizvodnju pušteno nakon što su usuglašena posljednja otvorena pitanja između Edisona i Ine, čime su stečeni svi preduvjeti za početak eksploatacije plina, napominju iz Ine.

 Ina i talijanski Edison pustili su u proizvodnju polje Izabela u sjevernom Jadranu, a s tog se polja očekuje proizvodnja oko 280 milijuna prostornih metara plina godišnje, koja će se podijeliti između dva partnera sukladno Ugovoru o podjeli proizvodnje, izvijestili su danas iz Ine.

Polje Izabela je u proizvodnju pušteno nakon što su usuglašena posljednja otvorena pitanja između Edisona i Ine, čime su stečeni svi preduvjeti za početak eksploatacije plina, napominju iz Ine.

Plinsko polje Izabela nalazi se oko 60 kilometara od Pule, a ukupne rezerve procjenjuju se na oko 1,4 milijarde prostornih metara plina, dok će očekivana proizvodnja biti na razini od oko 280 milijuna kubika godišnje.

Proizvodnja će se odvijati s dvije platforme, postavljene na dubini mora od oko 37 metara, nakon čega će plin biti otpremljen do platformi Ivana A i Ivana K, koje se nalaze također na sjevernom Jadranu, gdje će se dalje obrađivati i komprimirati te nakon toga pustiti u transportne sustave prema Hrvatskoj i Italiji, navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta da su zadovoljni što je postignut konsenzus između dviju strana nakon konstruktivnih razgovora vođenih s talijanskim partnerima.

"Ovo je važan trenutak za našu kompaniju jer pokazuje da smo dobar partner s velikim iskustvom u projektima istraživanja i proizvodnje na Jadranu te također izražava i našu namjeru da proširimo svoju suradnju i izvan ovog projekta", rekao je Aldott.

Izvršni potpredsjednik Edisona za istraživanje i proizvodnju Nicola Monti ističe kako je kontinuiran i produktivan dijalog s Inom "doveo do rješenja na obostrano zadovoljstvo, u trenutku kada je ponovno fokus na istraživanju i proizvodnji u Hrvatskoj".

"Početak proizvodnje polja Izabela dokazuje kompetenciju kompanije u sektoru istraživanja i proizvodnje te jača Edisonovu strategiju rasta u Hrvatskoj, posebno u svjetlu novog natječaja za istražne blokove na Jadranu", kazao je Monti.

Ina i Edison osnovali su zajedničku kompaniju Edina te sklopili ugovor o podjeli proizvodnje početkom 2000.-ih.

Nakon uspješno završenih pregovora između Ine, Edisona i Enija danas su potpisani ugovori kojima se regulira prihvat, obrada i otprema plina postojećim sustavima, nakon čega je mogla otpočeti proizvodnja s ovog sjevernojadranskog polja, zaključuje se u priopćenju.

Inače, zbog ugovora o podjeli proizvodnje za ugovorno područje sjevernog Jadrana, odnosno blokove Izabela i Iris/Iva, Edison International je u sredinom 2011. godine pokrenuo arbitražni postupak protiv Ine, u kojem je tražio naknadu od oko 140 milijuna eura, a Ina, koja je u cijelosti osporavala navode Edisona, je bila podnijela protuzahtjev protiv te kompanije.

Ina je krajem lipnja prošle godine izvijestila da je arbitražni sud donio odluku kojom su odbačeni zahtjevi Edisona te da nastavlja s otvorenim pristupom pregovorima u partnerskim projektima, u cilju pronalaska obostrano prihvatljivih rješenja za razlike u mišljenjima, kao i u tom projektu.

Svi razradni radovi na polju Izabela završeni su tijekom 2010. godine i platforme Izabela jug i Izabela sjever su još od svibnja, odnosno srpnja 2010. bile spremne za početak proizvodnje, no zbog nedovršenih pregovora između Ine i Edisona do sada nisu bile u proizvodnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close