Ina u riziku od 319 milijuna kuna retrogradnog poreza, žalit će se Poreznoj

Autor: Suzana Varošanec , 28. listopad 2014. u 11:18
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ina je i u ovom slučaju uvjerena da je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom.

Ina je zaprimila Zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu u iznosu 319 milijuna kuna, uključujući zatezne kamate do dana izdavanja Zapisnika, priopćila je jutros kompanija preko Zagrebačke burze. Novu obveza, kako navodi kompanija razrezanu na temelju razlike u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi, Ina će osporavati u žalbi na Zapisnik u danom roku što se i najavljuje. 

"Plaćanje spomenutog iznosa bit će potrebno tek ako se konačnim izvršnim drugostupanjskim poreznim rješenjem potvrde nalazi izneseni u zapisniku",objašnjavaju iz Ine podsjećajući još i na vrlu sličnu odluku donesenu prošle godine koja je obuhvatila poslovanje u 2008. i 2009., a protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu te je u tijeku upravni spor.  

Ina je i u ovom slučaju uvjerena da je, kako tvrde u današnjem priopćenju, obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde, pa stoga smatra "kako je metodologija procjene Ministarstva neutemeljena".

"Naglašavamo kako ovakve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja", upozorava Ina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close