Ina povećala dobit za 51 posto, kapitalna ulaganja povećana 7%

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2014. u 10:05
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

INA je objavila financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2014. godine.

INA je objavila financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2014. godine. Dobit iz poslovanja te neto dobit INA Grupe u prvih devet mjeseci 2014. iznosile su 1.042 milijuna kuna i 583 milijuna kuna, što je 45% i 51% više u usporedbi s 2013. godinom. Dobit iz poslovanja i neto dobit su povećane usprkos nepovoljnom vanjskom okruženju segmenta Rafinerije i Marketing i regulatornom opterećenju segmenta Istraživanje i proizvodnja, stoji u priopćenju. EBITDA je dosegla 2.391 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2014.

Operativni novčani tijek dosegao je razinu od 2.022 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2014. Financijski položaj kompanije ponovno je poboljšan s neto zaduženošću koja se smanjila na iznos od 4.010 milijuna kuna, što je 30% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok se omjer duga i kapitala smanjio na 22,3%, kaže se u priopćenju.

U istom razdoblju INA je povećala kapitalna ulaganja za 7% na razinu od gotovo 1,1 milijarde kuna. Većina ulaganja ostvarena je u Hrvatskoj, uglavnom u istraživanju i proizvodnji. Usprkos navedenom, stroga kontrola troškova i daljnja optimizacija Ininih aktivnosti bit će potrebne i u narednom periodu, kako bi se osiguralo održivo poslovanje i daljnje stvaranje vrijednosti za sve dionike, kažu iz kompanije.

Komentirajući rezultate za prvih devet mjeseci, Inin predsjednik Uprave g. Zoltán Áldott je rekao kako je kompanija ostvarila značajno višu dobit iz poslovanja i neto dobit u prvih devet mjeseci 2014. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (porast od 45% i 51%) unatoč  nepovoljnim regulatornim promjenama u segmentu Istraživanja i proizvodnje (prisilna prodaja plina, prenošenje opskrbe kućanstava na HEP po reguliranoj cijeni plina, povećanje naknada za eksploataciju) koje su utjecale na rezultate kompanije u spomenutom razdoblju u iznosu od 591 milijun kuna.

"Naša usredotočenost na pouzdano, stabilno i  učinkovitije poslovanje odražava se kroz povećanje proizvodnje sirove nafte u segmentu Istraživanja i proizvodnje, poboljšanu strukturu prodaje i nižu potrošnju energije u segmentu Rafinerija i marketinga, te daljnju modernizaciju i unaprjeđenje učinkovitosti u segmentu Trgovine na malo.

Glavni cilj menadžmenta je provoditi najprimjereniju razvojnu strategiju za Inu osiguravajući visok rast, pri čemu istraživanje i proizvodnja predstavljaju ključni pokretač, kako domaćih, tako i međunarodnih aktivnosti. U skladu s tim, ulaganja smo povećali za 7%, na gotovo 1,1 milijardu kuna, od čega je većina uložena u Hrvatskoj", zaključio je Áldott. 

Pregled operativnih rezultata

  • Neto prihodi od prodaje INA Grupe dosegnuli su 18,9 milijardi kuna
     
  • EBITDA INA Grupe iznosila je 2,4 milijardi kuna
     
  • Dobit iz osnovne djelatnosti iznosila je milijardu kuna
     
  • Neto dobit iznosila je 583 milijuna kuna
     
  • Kapitalna ulaganja iznose više od milijardu kuna
     
  • Omjer duga i kapitala smanjen je na 4.010 milijuna kn, što je 30% niže nego u istom razdoblju prošle godine dok je neto zaduženost pala na 22.3%
     
  • INA je ponovno zabilježila povećanje proizvodnje sirove nafte sa „zrelih“ domaćih polja
     
  • Na rezultat segmenta Istraživanje i proizvodnja utjecale su regulatorne promjene koje se odnose na trgovinu plinom i udvostručene naknade za eksploataciju
     
  • Rezultati segmenta Rafinerije i marketing još uvijek su ispod razine ostvarene u prvih devet mjeseci 2013. zbog niže prosječne rafinerijske marže (9%) i daljnjeg pada potražnje uslijed smanjene kupovne moći 

Komentirajte prvi

New Report

Close