Ina je u potpunosti preuzela plinska polja koja je do sada dijelila s talijanskim partnerom Enijem

Foto: Slavko Midžor / Pixsell Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Radi se o dva eksploatacijska područja s ukupno 10 plinskih polja.

Ina je u potpunosti preuzela plinska polja koja je do sada dijelila s talijanskim partnerom Enijem. Ugovor o preuzimanju je potpisan danas u Zagrebu. Radi se o dva eksploatacijska područja s ukupno 10 plinskih polja. Plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran, s osam polja, plasirati će se u plinski sustav Hrvatske, a onaj s dva polja u sektoru Marica će se prodavati Talijanima jer ona nisu plinovodima spojeni s Hrvatskom.

"Ina je dogovorila da će kupiti Eni Croatia BV, podružnicu u vlasništvu Eni Grupe, putem koje je Eni sudjelovao u zajedničkom projektu proizvodnje plina u hrvatskim odobalnim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica", navodi se u priopćenju, u kojem nije navedena vrijednost tog posla.

Kao rezultat kupnje, Ina će postati potpuni vlasnik te preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima.

Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan).

Ina će tako po prvi puta u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih eksploatacijskih područja. Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica.

Nakon transakcije, sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran bit će usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji u skladu s uvjetima ugovora o prodaji plina koji su potpisali Ina i Eni.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!