Ina i Eni u Jadran ulažu 300 mil. dolara

Autor: Miho Dobrašin , 09. ožujak 2009. u 22:00

Predviđeno je da zajednička talijansko-hrvatska tvrtka Inagip do 2013. godine postavi šest manjih platformi u moru sjevernog Jadrana

Hrvatsko-talijanska tvrtka Inagip, koju su prije 12 godina osnovale Ina i Eni, mogla bi do 2013. godine postaviti šest novih plinskih platformi na sjevernom Jadranu. Za njihovo postavljanje povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša već je dalo zeleno svjetlo nakon uvida u studiju utjecaja na okoliš. Kako doznaje Poslovni dnevnik, u planu je postavljanje šest manjih platformi, čija se ukupna cijena kreće oko 300 milijuna dolara, a koje bi trebale biti naručene sredinom 2011. godine. Međutim, unatoč dosadašnjim istraživanjima koja su pokazala da se na određenim mjestima nalaze značajne količine, tek je potrebno utvrditi koliko se plina nalazi na tim lokacijama.

Bogato nalazište
Za očekivati je kako će do kraja godine početi proizvodnja na polju Annamaria, smještenom na liniji razgraničenja s Italijom, gdje bi, prema izračunima Poslovnog dnevnika, na hrvatskoj strani dnevna proizvodnja mogla iznositi oko milijun kubičnih metara na dan. U tom pravcu se u Viktoru Lencu i talijanskoj Ravenni dovršava gradnja velike platforme, vrijedne približno 100 milijuna dolara (to je okvirna cijena za takva postrojenja), a zasad su izgrađene tri četvrtine platforme. Budući da su prirodni resursi polja Annamaria smješteni i s talijanske i hrvatske strane, tehnički sporazum kojim je propisano zajedničko korištenje još moraju ratificirati vlade dviju zemalja nakon čega će se pristupiti operativnim poslovima. Inače, na sjevernojadranskim plinskim poljima proizvede se dnevno oko 4,6 milijuna kubičnih metara plina, a Annamaria bi nakon Ivane trebala biti drugo po veličini polje. Stoga će se njenim iskorištavanjem proizvodnja plina na sjevernom Jadranu značajno povećati. Sa svake strane nalazi se po šest bušotina. Istovremeno, Talijani na svojoj strani, neovisno o Inagipu, namjeravaju povećati proizvodnju i to u osjetljivom području u blizini Venecije.

Smanjenje uvoza
“Plin se već izvlači na hrvatskoj strani Jadrana bez ikakvih problema, pa prema tome ne bi trebalo biti opasnosti za talijansku obalu”, izjavio je direktor naftne kompanije Eni Paolo Scaroni. Vađenje plina na talijanskoj strani pedesetih i šezdesetih godina dovelo je do spuštanja centra Venecije za oko 12 centimetara, dok se na cijelom prostoru more podiglo za 11. Protivnici plinskih projekata ističu da bi daljnje vađenje potopilo Veneciju. Zbog neizvjesne energetske situacije sve su glasniji zahtjevi za radovima na području koje je pjeskovito pa tone. Vlada Silvija Berlusconija napominje da bi Italija mogla značajno smanjiti ovisnost o uvoznom plinu. Italija, inače, troši godišnje oko 85 milijardi prostornih metara plina, a najviše ga uvozi iz Alžira (26 milijardi). Prema podacima Enija, Talijani su u 2006. iz hrvatskog dijela sjevernog Jadrana izvlačili dnevno 1,9 milijuna prostornih metara plina. Prije 12 godina Ina i tadašnji Agip (danas Eni) osnovali su tvrtku Inagip, u cilju zajedničkog ulaska u istraživanje i proizvodnju plina iz sjevernog Jadrana. Kako su još ranije poručili iz Ine, po isteku ugovora predviđa se da će Ini pripasti oko 70 posto ukupno proizvedenog plina, dok će talijanski partner dobiti preostalih 30 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a hoće li biti plina kad ugovor istekne?

New Report

Close