Imunološki zapošljava novi kadar

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 07. studeni 2016. u 22:00
Novi radnici rade na poslovima komercijale, tehničke službe…/Marko Prpić/PIXSELL

Za sada se odustalo od potpune transformacije u javnu ustanovu, za što je i bilo osigurano pet mil. kuna.

Imunološki zavod (IZ) već dulje vrijeme nema proizvodnje, jer nema dozvola, ali država radnicima isplaćuje plaće.

Za njih 176 osigurane su plaće za ovu godinu, dodatnih oko 32 milijuna kuna morat će se osigurati i iduće godine, a uz sve to prije par mjeseci zaposlili su četiri nova radnika.  Situacija podsjeća na neslavne primjere spašavanja domaćih kompanija, koje je dražava zbog dobivanja socijalnog mira umjetno spašavala, no istodobno su te tvrtke ne radeći ništa zapošljavali novi kadar.

Bio je takav slučaj u primjerice Dalmacijavinu, koji je potom završio u stečaju. U slučaju Imunološkog zavoda ne treba odmah napasti radnike, jer i država je ta koja je trebala voditi brigu o njoj, no zadnjih 20 godina oglušila se na upozorenja o zastarjeloj tehnologiji, o mogućnosti gubljenja dozvola… Sve do trenutka dok se to nije i dogodilo. No niti tada Milanovićeva vlada nije bila odlučna, ali ni sadašnja vlada nema viziju niti zajedničko stajalište što napraviti – pokrenuti stečaj ili naći novo rješenje. 

 

32milijuna

kuna više trebat će za plaće u 2017. godini

Nova analiza
Jedan od prvih sastanaka ministra zdravstva Milana Kujundžića bio je s predstavnicima DUUDI-ja na temu Imunološkog zavoda. Dio Vlade bi da se proglasi stečaj nad Imunološkim, a drugi da se napravi nova analiza. Ona bi trebala sadržavati iznos potreban da se proizvodnja pokrene, a neke su procjene već pokazale da je riječ o 30 milijuna eura, što država teško može izdvojiti.

Dodatno treba napraviti analizu oko saniranja Imunološkog dioničko društvo. Naime, ove je godine IZ podijeljen u ustanovu, gdje su smješteni radnici, a sve ostalo – oprema i sl. u d.d. Sanacija bi značila i pokrivanje dugova IZ-a koji iznose oko 83 milijuna kuna. Tako se za sada odustalo od potpune transformacije u javnu ustanovu, za što je i bilo osigurano pet milijuna kuna kojim bi se isplatili preostali mali dioničari. Jer da i dođe do preoblikovanja, bez potrebnog novca za ulaganje i bez dozvola ne dobiva se ništa. Što će nova analiza pokazati tek treba vidjeti, ali činjenica je da se u tom vremenu dugovi i izdaci za tu tvrtku samo nagomilavaju. 

Preseljenje pogona
Svakako će i trebat vidjet ima li smisla ostati na istoj lokaciji ili preseliti proizvodnju. Navodno postoji prostor u Velikog Gorici gdje bi se mogla osposobiti proizvodnja. U svakom slučaju, analiza će sigurno potrajati nekoliko mjeseci, a radnicima, kojih je dolaskom novih i više, osigurati plaće iz proračuna za sljedeću godinu. Prema informacijama novozaposleni rade na poslovima komercijale, tehničke službe, računovodstva… U Imunološkom zavodu nismo dobili točan odgovor zašto je novo zapošljavanje bilo potrebno. No navodno, bez obzira što nema proizvodnje, svi radnici rade – na održavanju i stvaranju uvjeta da se dozvole dobe.  

Komentirajte prvi

New Report

Close