Imenovana nova Uprava HPB-a, predsjednik Tomislav Vuić

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 13:24
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Novi članovi Uprave imenovani su na mandatno razdoblje od pet godina koje počinje od 10. rujna ove godine.

Nadzorni odbor Hrvatske poštanske banke imenovao je Tomislava Vuića predsjednikom Uprave i Dubravku Kolarić, članicom Uprave te banke, objavio je HPB na Zagrebačkoj burzi.

Odluku o broju i imenovanju članova Uprave HPB-a Nadzorni odbor te banke donio je jučer, sukladnom zaključcima Vlade od 5. lipnja i 23. srpnja.

Novi članovi Uprave imenovani su na mandatno razdoblje od pet godina koje počinje od 10. rujna ove godine, a nakon izdavanja prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke za obavljanje funkcije predsjednika i člana uprave kreditne institucije.

Vuića je Vlada u lipnju predložila za predsjednika Uprave HPB-a, a prije toga bio je zamjenik predsjednika Uprave Erste&Steiermaerkische banke (Erste banka).

Na mjestu predsjednika Uprave HPB-a Vuić će naslijediti Čedu Matelića, koji je na čelu HPB-a od rujna 2009. godine i u rujnu ove godine mu istječe petogodišnji manata.

Dubravka Kolarić i sada je članica Uprave HPB-a, a na toj je funkciji od rujna 2009.

HPB je banka u državnom vlasništvu.

Po podacima HNB-a, krajem ožujka aktiva HPB-a iznosila je 18,9 milijardi kuna, što je udio od 4,64 posto u ukupnoj aktivi 30 banaka u Hrvatskoj. U prvom je tromjesečju ove godine HPB ostvario dobit prije oporezivanja od 20,8 milijuna kuna.

Prošlogodišnja namjera Vlade o prodaji HPB-a nije završila uspješno. Ministarstvo financija je početkom kolovoza prošle godine objavilo javni poziv za prodaju 99,13 posto dionica HPB-a u vlasništvu države, interes su iskazale tri banke, no samo su dvije – OTP i Erste banka poslale neobvezujuće ponude.

Obvezujuću ponudu podnijela je jedino Erste banka, no Vlada je u prosincu prošle godine odbila tu ponudu jer je ponuđenu cijenu od 790 milijuna kuna ocijenila preniskom.

Komentari (3)
Pogledajte sve

@bananarama
Zatvor?

A gdje će nam jadan Čedo sada?

Eto, izbacnei clan ulrave iz Erse banke i nekoc zamalo “disbarre” iz Komore sada moze biti predsjednik uprave HPB. Lijepo za doticnog. Lose za porezne obveznike i RH…no koga je to briga?

New Report

Close