HV - kandidat za prvoga kupca puške

MORH se sa 100 milijuna kuna aktivno uključio u razvoj i testiranje nove puške, a HS Produkt je ovaj put dobio podršku koja je izostala prilikom proboja u svijet s pištoljem HS 2000

Tijekom svog prošlotjednog posjeta Karlovcu, ministarski trio - Branko Vukelić, Berislav Rončević i Ivica Kirin posjetio je i tvornicu oružja HS Produkt. Ministri su tom prigodom potvrdili da se i MORH uključio u završnu fazu razvoja i testiranja nove automatske jurišne puške pod radnim nazivom VHS, a koju je konstruirao Marko Vuković koji je s Ivanom Žabčićem suvlasnik HS Produkta. Iznoseći namjeru MORH-a da HV opremi najmodernijim naoružanjem i opremom, ministar Rončević je, uz već, u NATO-u prihvaćenu hrvatsku kacigu proizvođača Alojza Šestana, upravo je HS produkt istakao kao najozbiljnijeg potencijalnog dobavljača vrhunske automatske jurišne puške za HV i to posebice na temelju njegovih dosadašnjih svjetskih referenci u inovativnoj konstrukciji i proizvodnji pištolja. Direktor HS Produkta Željko Pavlin kaže kako HS Produkt već godinu dana testira VHS pušku, primjenjujući pri tome sve metode i simulacije po najzahtjevnijim kriterijma američke vojske.

Tri godine razvoja
“Puni razvoj ovog modela jurišne puške provodimo već tri godine i ovo uključenje HV-a bit će nam od velike pomoći da doista sveobuhvatno izvršimo sva neophodna testiranja i pokušamo novu pušku prilagoditi i nekim specifičnostima potreba HV-a. Vrijednost razvoja i opsežnih testiranja nove jurišne puške bit će oko 100 milijuna kuna i jasno je da u serijsku proizvodnju moramo ući tek sa svim ispitanim parametrima. Inače, uključenje MORH-a, MUP-a i ostalih relevantnih domaćih čimbenika u ovaj projekt posve je suprotno situaciji koja nas je pratila prilikom proboja na svjetsko tržište s pištoljem HS 2000”, rekao je Željko Pavlin. Generalna objektivna razlika prvenstveno je u tome što je pištolj civilno oružje koje se pojavljuje na otvorenom tržištu, za razliku od automatskog oružja koje je namijenjeno isključivo vojnom tržištu i uz njega vezane uzance trgovanja. Ipak, Pavlin navodi kako je HS Produkt u počecima razvoja pištolja i traženja tržišta za njega bio prepušten sam sebi, te da je tek nakon povezivanja s američkim moćnim partnerom Springfield Armoryjem HS Produkt postigao velik uspjeh na američkom tržištu.

Standardi NATO-a
“U razvoju puške krenuli smo drugim putem i pušku svim značajkama prilagodili standardima NATO-a. Naravno, imajući u vidu 100 milijuna kuna utrošenih u razvoj puške VHS, HV je prvi, ali tek jedan od potencijalnih kupaca naše puške. Kad smo prije dvije godine nabavljali opremu za kovanje cijevi pištolja, već smo tada planirali i proizvodnju pušaka pa smo odmah nabavili skupocjenu opremu koja će uz pištolje moći proizvoditi i puščane cijevi. Time ujedno izbjegavamo i ovisnost o političkim previranjima na međunarodnoj sceni i eventualno nametanje embarga na uvoz oružja jer ga mi sad sami u potpunosti možemo proizvesti pa čak i u velikoj mjeri njime biti relevantan takmac i na svjetskoj sceni”, rekao je Pavlin. U tom smislu Pavlin je rekao da je ipak HS Produktu vrlo važno steći reference opskrbom HV-a prije izlaska na svjetsko tržište, a na kojem pak, zbog direktne povezanosti s američkim partnerom, vladaju zakoni koje ipak kroji politika, u prvom redu SAD-a jer se odluke o nabavci oružja donose, uvjetno rečeno, na “mig” Amerikanaca. Kao primjer navodi se i više nego velika zainteresiranost Huga Chaveza i Venezuele za kupnju čitave licence za proizvodnju nove HS Produktove puške, ali zbog poznatih, sve napetijih odnosa sa SAD, od toga posla po svoj prilici neće biti ništa, sve da je već serijska proizvodnja puške i počela. Na kraju, svaki HS Produktov izvoz u ovom segmentu odobravat će se režimom izvoznih dozvola koje odobrava Vlada. Što se tiče zemalja EU, mnoge od njih imaju svoju već razvijenu industriju vojnog naoružanja i na taj segment tržišta zaštićen državnim protekcionizmom u HS Produktu ionako baš i ne računaju.

Nedefinirane cijene
U takvim okolnostima Pavlin sada nije mogao ni reći okvirnu cijenu VHS puške dodavši da će ona varirati od kupca do kupca, odnosno veličine narudžbe i opreme puške pa u tom smislu povećanje broja zaposlenih može varirati od najmanje 300 novih radnika, pa i do tisuću, ugovore li se velike serije za ovaj potencijalni hit na svjetskom tržištu vojnog naoružanja. “Za nas je sada bitno da imamo konkretnu potporu MORH-a i Ministarstva gospodarstva jer organizacija opsežnih testiranja u ovoj fazi vrlo nam je važna, mi sami ipak ne možemo organizirati testiranja kao što to profesionalno čini vojska i stoga vjerujem da ćemo za nekoliko mjeseci ući u fazu definiranja svih elemenata prije donošenja odluke o početku serijske proizvodnje”, zaključio je Željko Pavlin.

Puška u ‘bull pup’ dizajnu

Kalibar puške je 5,56 x 45 NATO, što je njihovo standardno zrno manje mase, ali velike brzine. Svojim je značajkama prilagođeno namjeni jurišne puške, a uz već uglavnom poznata konstrukcijska rješenja funkcije opaljenja, posebna pozornost posvetila se tome kako na bazi postojećih rješenja napraviti što kvalitetniju, pouzdaniju, izdržljiviju i precizniju pušku. “Postigli smo da puška relativno malih dimenzija, izrađena u tzv. bull-pup dizajnu, ima vrlo dugu cijev. Uz vrlo izdržljiv plastični kundak sastavljena je modularno, što je bitno za održavanje i popravke, konstrukcijski smo smanjili trzaje pri opaljenju na minimum, a i pouzdanost je već sada zavidna i u vrlo teškim uvjetima korištenja”, kaže Pavlin .

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve