Huffington Post objavio 5 ključnih lekcija za vođenje poslovanja predsjednika Uprave Podravke

Autor: Zvonimir Varga , 20. lipanj 2015. u 11:30
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Mršić je Podravku preuzeo 2012. godine kada se kompanija suočila sa mnogim preprekama.

Zvonimir Mršić u svom blogu na stranicama Huffington Posta ponudio je svoje iskustvo vođenja velike kompanije koja je i u kriznom ekonomskom razdoblju pronašla pravi put.

Mršić je Podravku preuzeo 2012. godine kada se kompanija suočila sa mnogim preprekama, no pod njegovim vodstvom uslijedio je ambiciozan i, kako se kasnije pokazalo, vrlo uspješan program restrukturiranja. Njegov blog prenosimo u cijelosti:

 

Zaokret kompanije: Pet liderskih  savjeta glavnog izvršnog direktora Podravke

 

Kada sam 2012. godine došao na čelo Podravka grupe, vodećeg hrvatskog proizvođača prehrambenih i farmaceutskih proizvoda, kompanija se suočavala s brojnim nedaćama. Pod mojim vodstvom, Podravka je započela ambiciozan i veoma uspješan program restrukturiranja. Ovo su ključne lekcije iz područja izvršnog leadershipa koje sam naučio za vrijeme tog procesa:

 

1. Nemojte se bojati nemirnih voda

Glavni izvršni direktor bilo koje kompanije u bilo kojoj branši neminovno će se suočiti s usponima i padovima. Neovisno o uzroku, takve nepredvidljive okolnosti neizbježni su dio poslovanja. Periodi u kojima se kompanija nalazi na kušnji nikada nisu zabavni, no oni ujedno mogu biti i prilika da se preispitaju osnove na kojima kompanija počiva.

Kada je Podravka prije nekoliko godina suočila s ekonomskim poteškoćama, na to smo odgovorili smanjivanjem troškova i usmjeravanjem pozornosti na osnovne segmente naše kompanije.  Ambiciozni program restrukturiranja i odlučna posvećenost izgradnji moderne kompanije koja je utemeljena na svojim osnovnim načelima dozvolila je rast. To smo postigli kroz smanjivanje operativnih troškova te kroz povećavanje ulaganja u inovacije i konkurentnost u našim temeljnim područjima poslovanja.

U 2012. godini započeli smo sa suštinskim promjenama čiji je cilj bio operativno poslovanje po performansu približiti najboljima u industriji. Za vrijeme tog procesa Uprava je, u koordinaciji sa sindikatom, donosila teške odluke kako bi smanjila broj zaposlenika za više od 20 posto. 

Mjere restrukturiranja i i povećanja efikasnosti poslovanja dovele su do operativnih ušteda od otprilike 10 milijuna eura godišnje te povećanje EBITDA za preko 20 posto. Upravo su to razlozi zbog kojih je naša kompanija uspješno prebrodila nedavnu financijsku krizu te je sada povoljno pozicionirana za iskorištavanje očekivanog globalnog ekonomskog oporavka u godinama koje dolaze.

 

2. Budite svjesni svojih prednosti i svojih nedostataka

Svaka kompanija ima svoje jedinstvene prednosti i nedostatke. Ključno je shvatiti o kojim se prednostima i nedostacima radi, čak i ako se, kratkoročno gledano, ništa ne može poduzeti vezano uz njih. Pod mojim vodstvom, Podravka je smanjila značajan dio svojeg portfelja. Razlog je jednostavan – kompanija je imala previše neprofitabilnih proizvoda. Odričući se neprofitabilnih proizvoda i fokusirajući se na one proizvode koji su ostvarivali zadovoljavajuće rezultate, uspjeli smo ostvariti rast profita. U 2014. godini kompanija je zabilježila porast neto dobiti od 39 posto, usprkos stagniranju prihoda od prodaje do kojeg je došlo zbog redukcije portfelja. Ovaj pozitivni trend porasta profitabilnosti nastavio se i u 2015. godini.

 

3. Nemojte oklijevati upustiti se u odvažna ulaganja ako je trenutak pravi

Nijedna kompanija ne može ostvariti dugoročan rast bez riskiranja, ponekad čak i značajnog. Čak i za vrijeme intenzivnog restrukturiranja naša je kompanija imala jasnu viziju – u trenutku kada se ukaže prava prilika, krećemo s dokapitalizacijom. Podravka je dugo čekala na širenje u središnjoj i istočnoj Europi, no na taj se korak nije odvažila jer trenutak nije bio oportun, a provodilo se i veliko restrukturiranje. Dugo smo čekali, a onda se prilika ukazala.

Trenutačno smo u procesu velike akvizicije u prehrambenom sektoru koja će imati regionalan značaj. U svibnju ove godine Podravka je potpisala 33 milijuna eura "težak" ugovor o akviziciji 51,6 posto dionica vodećeg slovenskog prehrambenog proizvođača "Žito".  Kupnjom slovenskog "Žita" Podravka je učvrstila svoju prisutnost na slovenskom tržištu, ujedno pripremajući i platformu za daljnje širenje u središnjoj i istočnoj Europi. Akvizicija "Žita" podići će naše godišnje prihode na 600 milijuna eura, a slovensko tržište postat će drugo najveće Podravkino tržište.

Kako bi nas podržali u našim nedavnim ambicijama, dioničari Podravke odobrili su povećanje kapitala koje za cilj ima prikupiti do 65 milijuna eura. Usto, kompanija će reinvestirati oko 15 milijuna eura dobiti iz 2014. godine. Ovi planovi povećanja kapitala imaju jedan cilj – održavanje solidne strukture kapitala i daljnje jačanje naše bilance za planiranu ekspanziju na nova tržišta i u nove poslove.

Važne lekcije koje sam izvukao iz ovoga su sljedeće: budite spremni na riskiranje, ali samo onda kada vam situacija to dozvoljava te kada ste prije toga obavili svoju domaću zadaću. Budite strpljivi i čekajte da se ukaže prilika vrijedna riskiranja, tek onda djelujte.

 

4. Ostanite vjerni svojim korijenima

Svaka kompanija, od malih obiteljskih trgovina do multinacionalnih korporacija, pripada nekoj zajednici. Kompanije ne postoje odvojeno od zajednica iz kojih su potekle i unutar kojih rade.

Podravci je upravo ta spoznaja bila ključna za uspjeh. Zadržali smo snažne veze s našom lokalnom zajednicom i s našim radnicima. Kao posljedica toga, mnogo naših radnika dio je različitih generacija. S jedne strane to stvara snažan osjećaj lojalnosti radnika spram Podravke. S druge strane, to stvara jak osjećaj odgovornosti u kompaniji, koja želi ulagati nazad u zajednicu. Trenutačno to radimo kroz program radničkog dioničarstva. Kroz taj program ponudili smo 12 posto dioničkog kapitala (1,7 milijuna novih dionica po povoljnoj cijeni od 300 kuna), a 813.000 tih novih dionica prvo će biti ponuđeno radnicima Podravka grupe.

5. Kladite se na generaciju koja dolazi

Bez privlačenja "svježe krvi" čak i najbolje organizacije počnu zaostajati za poslovnim, tehnološkim i društvenim trendovima, koji se stalno mijenjaju. Investiranje u uključivanje nove generacije na svim razinama je ključan sastojak za održiv dugoročni razvoj.  Podravka čvrsto vjeruje u to, a to je i dokazala konkretnim potezima.

Na primjer, naša kompanija trenutno zajedno sa gradom i lokalnim sveučilištem osniva inkubator u našem „rodnom“ gradu Koprivnici, s ciljem omogućavanja mladim ljudima da dođu s kreativnim idejama i da započnu nove projekte. Usto, podržali smo i utemeljenje lokalnog sveučilišta u Koprivnici te konstantno surađujemo na području istraživanja i razvoja s drugim lokalnim sveučilištima.

Naš odjel za istraživanje i razvoj smatramo organizacijskom tradicijom – to je komparativna prednost naše kompanije. Veoma se ponosimo činjenicom da je Podravka povezana s hrvatskim i međunarodnim sveučilištima, institutima, malim i srednjim poduzetnicima te dobavljačima, kupcima i potrošačima. Podravka i Sveučilište u Zagrebu 22. svibnja potpisali su sporazum o suradnji na osmišljavanju programa obrazovanja i osposobljavanja stručnjaka, a koji uključuje i međunarodnu suradnju u razvojno-istraživačkim projektima za treniranje profesionalaca. Projekti poput tog jačaju našu platformu otvorenih inovacija za razvijanje novih i kompetitivnih proizvoda. Ova vizija već više od 60 godina pruža osjećaj povjerenja i sigurnosti našim kupcima. Putem takvih pothvata, sjeme budućih uspješnih proizvoda je posijano. To je važno ulaganje u budućnost nas i našeg društva.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Mršić od profesora ONO i DSZ postao menadžerski guru!? Dolazim u napast da ga slijedim! 🙂

ovakve sastavke je pisao mali ivica iz 3.b. sve dok nije pao razred…

[emo_palacg]

New Report

Close