HT: Uplata za LTE sjeda do 17. studenoga

Autor: Bernard Ivezić , 29. listopad 2012. u 22:01
Zahvaljujući LTE-u na otocima i na planinama surfat će se jednako brzo kao u gradovima, tvrdi Maja Weber iz HT-a

Regulator HAKOM primio dvije prijave za digitalnu dividendu, no ne i od TELE2.

Hrvatski telekom najavio je da će do 17. studenoga u proračun uplatiti 169,9 milijuna kuna. Naime, HT i Vipnet u utorak su dobili dozvole za digitalnu dividendu te će prema podacima Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije do kraja godine u proračun uplatiti ukupno 300 milijuna kune te dodatan iznos za pripadajuće naknade za uporabu radijskih frekvencija. Maja Weber, direktorica Odnosa s javnošću Hrvatskog telekoma, kaže da su iznimno ponosni što su dobili upravo onaj frekvencijski pojas koji su tražili i koji smatraju najvrednijim.

Regionalno prvi

"Zahtjev za izdavanje dozvole podnijeli smo čim je telekomunikacijski regulator HAKOM objavio javni poziv, a dozvola će biti izdana po uplati ukupnog iznosa od 169,9 milijuna kuna s datumom dospijeća 17. studenoga", navodi Weber.Regulator je objavio da su se na javni poziv za digitalnu dividendu, odnosno na poziv za dodjelu frekvencija oslobođenih gašenjem analogne televizije koje se mogu upotrijebiti za izgradnju mreža četvrte generacije javili samo HT i Vipnet. Dodaju da su oba ispunila tražene uvjete i da je Hrvatska sada jedina država u regiji u kojoj se grade mobilne mreže četvrte generacije."Hrvatska je postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila ovaj dio radiofrekvencijskog spektra za mreže pokretnih komunikacija, koji je posebno pogodan za implementaciju LTE mreža četvrte generacije u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa", kažu u HAKOM-u.Iz Vipneta do zaključivanja broja nismo dobili komentar. No zato iz HT-a poručuju da imaju ambiciozne planove u LTE-u. Maja Weber iz HT-a navodi da je trend rasta podatkovnog prometa u mobilnim mrežama takav da se količina prometa svake godine više nego udvostručuje te je stoga proširenje korištenih frekvencijskih resursa bilo nužno. Osim toga donijet će brojne prednosti korisnicima. "Prednosti koje će korisnici i društvo u cjelini imati uz digitalnu dividendu su od pružanja bežičnih širokopojasnih podatkovnih usluga iznimnih brzina i postizanja nacionalnog pokrivanja, do substitucije xDSL-a u ruralnim područjima brzim mobilnim internetom", pojašnjava Weber.Nastavlja da HT planira na dobivenom frekvencijskom području digitalne dividende superbrzim mobilnim internetom pokrivati ruralna područja, otoke, planine te nacionalne parkove. "Za privatne i poslovne korisnike to znači da će sve do sada poznate usluge moći koristiti s višestruko povećanim brzinama širokopojasnog mobilnog interneta, i to na području cijele Hrvatske, a korištenje mobilnih aplikacija i informatičko-komunikacijskih usluga dobiva potpuno novu dimenziju", kaže Weber.

Dvije mreže

HT i Vipnet u ožujku su pokrenuli vlastite LTE mreže, ali su ih do sada smjeli koristiti samo u ograničenom spektru, i to uglavnom u velikim gradovima. Vipnetova LTE mreža zasad je dostupna u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Iz HT-a pak ističu da osim što pokrivaju te gradove poseban je naglasak stavio na poboljšanje LTE signala u Zagrebu."Uvođenjem LTE na nižim, frekvencijama digitalne dividende, HT će osigurati jednake uvjete pružanja ovih usluga i u ruralnim područjima", zaključuje Weber.

Komentirajte prvi

New Report

Close