HT prijavio namjeru koncentracije s Optimom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2013. u 11:24
HT

Iz HT-a podsjećaju kako Optima, usprkos povećanju korisničke baze i prihoda, kontinuirano bilježi negativni rezultat od svog osnivanja 2004.

Hrvatski Telekom (HT) prijavio je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) namjeru koncentracije s Optima Telekomom, temeljenu na prijedlogu financijskog i operativnog restrukturiranja Optime u sklopu postupka predstečajne nagodbe, objavili su danas iz HT-a koji je u tom procesu potpisao i pismo namjere sa Zagrebačkom bankom kao najvećim vjerovnikom Optime.

"Pod uvjetom pozitivne ocjene AZTN-a te potrebnih korporativnih odobrenja, HT će preuzeti kontrolu nad Optima Telekomom i konsolidirati ga u svoja financijska izvješća. Cijeli postupak predstečajne nagodbe zakonski je ograničen na četiri mjeseca, što znači da rješenje treba dogovoriti do početka kolovoza 2013. U suprotnom vjerojatno je da će Optima Telekom otići u stečaj", stoji u obavijesti HT-a koji je 28. lipnja AZTN-u prijavu namjeru koncentracije.

Iz HT-a podsjećaju kako Optima Telekom, usprkos povećanju korisničke baze i prihoda, kontinuirano bilježi negativni financijski rezultat od svog osnivanja 2004.

Zbog ozbiljnih problema s likvidnošću i dugom, Optima Telekom je u travnju ove godine pokrenuo postupak predstečajne nagodbe, kako bi se spriječio stečaj i ponovno uspostavile redovne poslovne aktivnosti.

Prošli tjedan, u petak, 28. lipnja, Optima Telekom je objavio službeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja, kojim se, uz ostalom, predlaže HT kao strateški partner.

Temeljeno na bilanci Optima Telekoma na dan 11. travnja 2013. definiran je popis potraživanja dužnika od ukupno 1,065 milijardi kuna, a Zagrebačka banka i HT utvrđeni su kao dva najveća vjerovnika s iznosima potraživanja od oko 600 milijuna i 100 milijuna kuna.

Planom restrukturiranja predviđena je konverzija potraživanja vjerovnika u temeljni kapital, pa bi HT, kao drugi najveći vjerovnik, stekao manjinski udjel, a Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik, stekla bi pojedinačno najveći udjel u budućem temeljnom kapitalu Optime.

I iz HT-a i iz Zagrebačke banke su izvijestili o namjeri sklapanja ugovora u vezi restrukturiranja Optima Telekoma o čemu su krajem prošlog tjedna potpisali pismo namjere.

U obavijesti banke se također podsjeća kako je planom restrukturiranja HT identificiran kao jedini potencijalni strateški partner Optime u postojećim okolnostima.

"Istaknuto je očekivanje da će Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik Optime, prihvatiti takvo strateško partnerstvo, odnosno prepustiti HT-u svoja buduća upravljačka prava u Optimi, kako bi HT stekao kontrolu nad Optimom i bio u mogućnosti ostvariti plan", navode iz banke.

Stoga je Zagrebačka banka, s ciljem podrške financijskom i operativnom restrukturiranju Optime u skladu s planom restrukturiranja, a nalazeći da takav plan može omogućiti realizaciju svih zakonskih ciljeva predstečajne nagodbe, s HT-om usuglasila bitne elemente ugovora na temelju kojega bi se obvezala svoja glasačka prava u budućem upravljanju Optimom izvršavati na način koji će omogućiti buduću kontrolu Optime od strane HT-a.

U tom je smislu Zagrebačka banka 28. lipnja potpisala pismo namjere kojim, pod uvjetom pribavljanja daljnjih potrebnih internih suglasnosti, kao i suglasnosti AZTN-a na koncentraciju HT-a i Optime, potvrđuje svoju namjeru sklopiti s HT-om ugovor u vezi financijskog i operativnog restrukturiranja Optime.

Temeljem tog pisma namjere Zagrebačka bi banka prenijela svoja buduća prava upravljanja na HT "i time mu omogućila operativnu i stratešku kontrolu nad Optima Telekomom na načelima nepristranosti u razdoblju od najmanje pet godina", navode iz HT-a.

Optima Telekom je kao alternativni operator ušao na tržište nepokretnih telekomunikacija 2005. i na drugom je mjestu na tržištu nepokretne telefonije u Hrvatskoj s procijenjenim tržišnim udjelom od oko 11 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close