HT: Pad neto dobiti za gotovo 30, prihoda za 5 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 09:51
Foto: Danijel Berković / Pixsell

Govoreći o izgledima za cijelu godinu, iz HT-a navode da je hrvatsko gospodarsko i dalje je usporeno, još uvijek bez znakova oporavka od pojave recesije u 2009.

Neto dobit HT-a u prvih šest mjeseci niža je 29,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te iznosi 401 milijun kuna, dok su prihodi smanjeni 5,2 posto, na 3,3 milijarde kuna, pokazuju danas objavljeni rezultati te kompanije.

„Na cjelokupnu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci značajno je utjecala rastuća gospodarska kriza, promjena regulatornih uvjeta te daljnje smanjenje ukupne vrijednosti tržišta. Poslujući u takvim uvjetima, HT je usporio trend pada prihoda, koji su u prvoj polovici godine iznosili 3,3 milijarde kuna. Pad je smanjen na 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio gotovo 6 posto“, navodi se u izvješću.

Pad prihoda bilježi se prvenstveno u segmentu govornih usluga, što je djelomično neutralizirano većim prihodima od negovornih usluga, značajnim rastom prihoda ICT usluga te većim prihodima od terminalne opreme, kaže se u izvješću.

Unatoč povećanom trošku vezanom uz transformaciju kompanije, troškovi redovnog poslovanja zadržani su na istoj razini te je ostvarena EBITDA u iznosu 1,2 milijardu kuna, navodi se u izvješću. EBITDA prije jednokratnih stavki pala je 10 posto, na 1,3 milijarde kuna.

Poslovanje HT-a obilježila je u prvom polugodištu transformacija kompanije, uspostavljena je i nova organizacijska struktura kako bi postala brža i učinkovitija, pri čemu je značajno, za 31 posto, smanjen broj menadžerskih pozicija u odnosu na isto razdoblje lani.

„Poduzeli smo niz aktivnosti kako bi postali brža i efikasnija organizacija, te tako stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu. Najveći broj tih aktivnosti uspješno je završen te, unatoč pogoršanim uvjetima iz okruženja i novim nametima, ostajemo pri našim objavljenim financijskim izgledima za 2014. s početka godine“, kazao je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković u izvješću.

Izgledi za ovu godinu

U prvoj polovici godine kapitalna ulaganja u iznosu 492 milijuna kuna usmjerena su uglavnom u razvoj mreže, unaprjeđenje širokopojasnog pristupa i IP transformaciju u svrhu jačanja tehnološke baze HT-a.

Nadalje, radi povećanja kvalitete i efikasnosti infrastrukture, uz istovremeno optimiziranje troškova vezanih za njenu izgradnju i održavanje, u tome razdoblju potpisano je neobvezujuće pismo namjere s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture.

Na kraju prvog polugodišta T-HT je imao 1,1 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, 2,3 milijuna korisnika u pokretnoj mreži i 620.508 maloprodajnih širokopojasnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 393.525 korisnika.

Govoreći o izgledima za cijelu godinu, iz HT-a navode da je hrvatsko gospodarsko i dalje je usporeno, još uvijek bez znakova oporavka od pojave recesije u 2009.

Usprkos takvom gospodarskom okruženju, očekuje se usporavanje pada prihoda grupe zbog većeg doprinosa prihoda iz novih područja poslovanja Grupe te izostanka većeg jednokratnog negativnog utjecaja prihoda od roaminga prošle godina. Očekuje se da će ove godine marža EBITDA-e biti između 39 i 41 posto.

HT ove godine predviđa i značajna kapitalna ulaganja, veća od milijardu kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close