‘HT ne želi postati žrtva korupcijske afere u PTK’

Autor: Bernard Ivezić , 13. listopad 2011. u 11:25

U korupcijsku aferu umiješani su izvršni direktor PTK i četvero visokopozicioniranih menadžera kompanije

Hrvatski telekom i dalje je zainteresiran za kupovinu PTK-Pošte i telekomunikacija Kosova, ali ne želi postati žrtva korupcijske afere koju je Europska unija otkrila u tom operateru, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik. U utorak je Reuters objavio da je Hrvatski telekom razmatra odustajanje od sudjelovanja u natječaju za kupnju PTK gdje je ušao u uži izbor s Telekomom Austrije. Kosovska vlada pak važe isplati li joj se zaustaviti privatizaciju PTK vrijednu između 300 i 600 milijuna eura, čiji je prihod već uračunala u ovogodišnju proračun, ili odgoditi taj proces dok se na raščiste optužbe. Arsim Brucaj, voditelj projekta privatizacije PTK kaže da će uskoro donijeti odluku o tome hoće li se privatizacija nastaviti, i ako da, kako.

Tajkun i marketingaši
Reuters citira Maju Weber, direktoricu odnosa s javnošću HT-a koja je izjavila da u svjetlu novih događaja u PTK, gdje je Uprava tog operatera optužena za korupciju, HT razmatra svoje daljnje sudjelovanje u tom procesu. Na upit Poslovnog dnevnika u HT-u ističu da je to stav kompanije iznijet u tromjesečnom izvješću 29. srpnja te da zasad nemaju novih informacija na tu temu. “Ne želimo dodatno komentirati situaciju već samo podsjetiti da smo na tu činjenicu ukazali odmah, odnosno još krajem srpnja u tromjesečnom izvješću”, ističe Maja Weber. EULEX, pravosudna i policijska misija Europske Unije na Kosovu optužila je u lipnju izvršnog direktora PTK Shyqyrija Haxhu i još četvero visokih dužnosnika tvrtke za korupciju. Petorka je navodno činila ustupke Dardafon Mobileu, novom operateru na Kosovu koji je nastao kao zajedničko ulaganje tamošnjeg proizvođača i trgovca poljoprivrednih proizvoda Devolli grupe i američke marketinške agencije s Floride C-Com grupe, te mu nelegalno omogućila da dobije licencu za rad. U sklopu toga izvršni direktor PTK potisao je dva višemilijunska ugovora kojim je Dardafon iznajmio dio kapaciteta mobilne mreže PTK kako bi na tržištu ponudio vlastite usluge virtualnog mobilnog operatera Z-Mobilea. Dodatno, EULEX istražuje i sporni slučaj edukacije koju je britansko Sveučilište u Kentu pružilo četvorici zaposlenika PTK.

Politička igra
Čelnik PTK Shyqyri Haxhi još je u srpnju odbacio optužbe. Tvrdi da je u pitanju politička igra koju pomaže bivši menadžment kako bi ga ocrnili. U prilog tome navodi da slučaj s licencama potječe iz 2007. i 2008. godine, a da je iskopan upravo sada kad je MMF otkazao stand-by aranžman vrijedan 108 milijuna eura. Aranžman je otkazan, jer ga je kosovska vlada prekršila povisivši plaće u javnom sektoru.PTK je najveća i najprofitabilnija kompanija na Kosovu s milijun mobilnih i 100.000 fiksnih korisnika.

Novi problemi

Vlada BiH u HT Mostar vratila osumnjičenika za pranje novca
HT i u BiH ima problema zbog korupcije. Početkom listopada Vlada Federacije BiH, kao večinski vlasnik HT Mostara, na čelo te kompanije vratila je Stipu Prlića, kojeg se sumnjići za pranje novca. Maja Weber iz HT-a ističe da je to odluka većinskog vlasnika. “Mi očekujemo učvrščivanje naše strateške pozicije i daljnje korake uz uspostavljanje najboljeg mogućeg sistema upravljanja i razvoja”, zaključuje Weber.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji glupavi razlozi???
Javna je tajna u HT-u, da neki menadžeri u doticaju s vanjskim izvođaćima (koperantima),
za sklopljeni Ugovor, ovi njima rade stanove po cijeloj lijepoj našoj…
Što bi na to rekla Maja Weber… A gdje nema korupcije, vjerojatno i u našoj kompaniji ”ali ne želimo dodatno komentirati situaciju” citira Maja Weber…

New Report

Close