HT ima najveći pad prihoda u DT grupi

Autor: Bernard Ivezić , 10. kolovoz 2012. u 09:45

Ipak, HT je među četiri najbolje europske operacije DT-a po profitabilnosti, odmah iza Nizozemske

Od svih europskih operacija Deutsche telekoma, u što nije uključeno poslovanje u Njemačkoj, Hrvatski telekom je imao najveći pad prihoda u prvom polugodištu od 7,8 posto na 484 milijuna eura. Tek nešto blaže pao je prihod Magyar telekoma za 7,5 posto na 668 milijuna eura i operatera u Poljskoj koji je imao pad prihoda od 6,9 posto na 831 milijuna eura.

HT je ipak među četiri najbolje europske operacije DT-a po profitabilnosti odmah iza poslovanja u Nizozemskoj, Rumunjskoj i Grčkoj. Operativna dobit HT-a u prvom polugodištu pala je, prema DT-u, za 5,3 posto na 214 milijuna eura. Profitabilnost HT-a bila bi i bolja, smatraju u DT-u, da hrvatska Vlada nije od 26. siječnja do 9. srpnja vratila porez na mobilne usluge.Pad prihoda pojašnjavaju pak time što su u prvih šest mjeseci u večini europskih zemalja padale cijene na što su utjecali regulatori smanjivanjem veleprodajnih cijena i s druge strane, sve žešća konkurencija. HT je, tumači matica, to osjetio u smanjenju prihoda u oba segmenta fiksom i mobilnom.Ukupno je DT u prvoj polovici godine imao prihod od 28,8 milijardi eura što je tek 0,9 posto manje nego u istom razdoblju lani. Operativna dobit porasla je 3,2 posto na 8,36 milijardi eura. Analitičari su zadovoljni rezultatom, posebno stabilnim drugim tromjesečjem, te potvrdom operatera da na razini ove godine očekuje približno istu operativnu profitabilnost kao i lani.Većinski vlasnik HT-a očekuje da će se recesija u Hrvatskoj nastaviti tijekom ove godine, a u idućoj bi se mogla pretvoriti u umjeren oporavak. Dodaje da je po njihovom mišljenju hrvatsko gospodarstvo u prvoj polovici ove godine imalo blažu recesiju nego 2008. i 2009. godine. DT je u polugodišnjem izvješću posebno izdvojio istragu AZTN-a zbog sumnje u kartel tri mobilna operatera kao odgovor na uvođenje posebnog poreza na mobilne komunikacije. Tvrde da je HT saslušan u tom slučaju i da je AZTN u svibnju zaključio inicijalno skupljanje dokaza.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma sve je jasno, manageri imaju prevelike place a nista ne rade.
Lako je davati otkaze i frizirati izvjesca.
Nagradivani su direktori s najvise ljudi za odstrel.
To se vidi iz njihovih godisnjih bonusa.

Ni monopol nije vise dovoljan uz duboko nesposobnu Upravu. Nevjerojatno da je DT toliko dugo tolerirao bezveznjake u Upravi HT-a.

New Report

Close