HS Produkt izvezao u Irak pištolje vrijedne između 30 i 40 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 05. studeni 2014. u 22:01
HS Produkt čak 97 posto svojih proizvoda izvozi na strana tržišta/Boris Ščitar/PIXSELL

Uz vijest o novoj pošiljci, portal Defender.hr podsjeća da je HS Produkt ove godine Iračanima već poslao 30 tona pištolja i jurišnih pušaka.

Karlovački proizvođač oružja HS Produkt u utorak je poslao u Irak pošiljku od 20.000 komada pištolja HS-9 s pripadajućom opremom, objavio je portal Defender.hr.

Posao s Iračanima navodno je vrijedan između 30 i 40 milijuna kuna. Željko Pavlin, direktor HS Produkta, nije nam želio prokomentirati tu informaciju. "Takve informacije nikad ne komentiramo. Mogu samo reći da HS Produkt izvozi na ona tržišta gdje ima dozvole za izvoz i gdje postoji potražnja za našim proizvodima", rekao nam je Željko Pavlin.   Portal Defender podsjeća da je HS Produkt u proljeće ove godine već poslao dvije pošiljke oružja u Irak, ukupno 30 tona pištolja i jurišnih pušaka VHS  za potrebe iračkog ministarstva unutarnjih poslova, kao i za potrebe Regionalne vlade Kurdistana.

Upravo u to vrijeme objavljena je i vijest da se vlasnici HS Produkta spremaju otvoriti i tvornicu pješačkog streljiva, vrijednu između 40 i 50 milijuna eura. Nova bi se tvornica mogla otvoriti kroz tri godine i to u nekoj od napuštenih vojarni u okolici Karlovca. a kako bi bila što bliže postojećoj tvornici HS Produkta. "Ministarstvo obrane podržava inicijativu da se sagradi tvornica streljiva, jer bi u tom slučaju Hrvatska postala neovisna o njegovu uvozu. Također, vrlo nam je važno što HS produkt tu namjerava zaposliti između 70 i 100 ljudi", izjavio je tada za Poslovni dnevnik Ante Kotromanović, ministar obrane RH.Prema petogodišnjem planu nabave, HV-u i policiji treba 20 milijuna metaka.

"Kupimo li streljivo rađeno prema NATO standardu, potrošit ćemo oko 60 milijuna kuna, a ako se odlučimo za tvornicu Prvi partizan iz Užica cijena bi bila 45 milijuna kuna. Svakako je bolje da taj novac ostane u Hrvatskoj, koja bi se tako od uvoznika preobrazila u izvoznika streljiva", dodao je tom prilikom ministar. Inače, tvrtka HS Produkt dobro posluje. Zapošljava 1500 ljudi, lani su imali 609 milijuna kuna prihoda i 148,2 milijuna kuna dobiti. Godinu dana ranije, 2012., zabilježili su 487,7 milijuna kuna prihoda i 173,5 milijuna kuna dobiti.  

HS Produkt čak 97 posto svojih proizvoda izvozi na strana tržišta, a daleko najviše u Ameriku. Karlovčani su 2001. potpisali dugogodišnji ugovor s američkom tvrtkom Springfield koja oružjem opskrbljuje američku policiju, vojsku i FBI. Od početka te suradnje HS Produkt bilježi najveći rast prodaje pištolja u svijetu, a Springfield ostvaruje najveći uvoz pištolja jedne tvornice u povijesti SAD-a. HS Produkt najveći je izvoznik iz Hrvatske u SAD. Njihov je pištolj proglašen pištoljem godine u SAD-u čak četiri puta – 2003., 2006., 2009 i 2013. Za razvoj puške i pištolja dobili su priznanje Izvorno hrvatsko. 

Komentirajte prvi

New Report

Close