Hrvatskom telekomu prihodi porasli jedan, a neto dobit dva posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2015. u 13:11
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

z rast svih ključnih financijskih pokazatelja, 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast investicija.

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 5,2 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je 1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok mu je čista dobit porasla za 2 posto, na 730 milijuna kuna.

Kako je objavila kompanija u četvrtak, nastavljen je i rast operativne dobiti (EBITDA prije jednokratnih stavki) i to za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, na 2,1 milijardu kuna.

Zadržana je i visoka EBITDA marža od 40,1 posto, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 39,9 posto.

Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast investicija. Tako su ulaganja u prvih devet mjeseci povećana za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Do kraja godine HT će investirati više od 1,3 milijardi kuna, što je za 25 posto više u odnosu na 2014. godinu", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da su investicije usmjerene u tri ključna područja – razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP transformacije.

Samo u trećem tromjesečju HT je ostvario 1,89 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 1,7 posto više nego u istom lanjskom razdbolju, dok je neto dobit porasla 2,9 posto, na 324 milijuna kuna.

"Iza nas je vrlo uspješan treći kvartal kojeg su obilježili i rast prihoda i rast profitabilnosti. Iznimno smo ponosni jer smo nakon šest godina uspjeli napraviti zaokret u poslovnim rezultatima, stabilizirani su svi ključni financijski pokazatelji te je dodatno potvrđen pozitivan trend iz prve polovice godine. I dalje smo usmjereni na povećanje investicija za razvoj infrastrukture, što nam omogućuje ponudu inovativnih proizvoda te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu. Uspješan završetak IP transformacije koji HT smješta u sam vrh europskih telekoma još je jedna potvrda naše pozicije apsolutnog tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu", istaknuo je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković komentirajući ostvarene poslovne rezultate.

Na Zagrebačkoj je burzi cijena dionice HT-a nakon objave poslovnih rezultata skočila 3 posto, pa je u 12,30 sati iznosila 148 kuna. Ta je dionica postala i najlikvidnija, s 1,22 milijuna kuna prometa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve je to divno i krasno, a moglo je biti daleko bolje da ima sluha a ne da je strategija iskljucivo rezanje, rezanje i rezanje troskova sto je direktno povezano s masovnim otpustanjima i zamjenjivanjem jako losim outsourcingom. Unatoc “instalaciji” clana uprave za korisnicko iskustvo, ono nikad nije bilo losije! Podrska je katastrofalna s toliko gresaka da je to postalo jako zalosno za jednu takvu tvrtku koja se voli nazivati liderom na telekom trzistu. Ovrhe i odvjetnicki troskovi su porasli najvise iz razloga internih pogresaka koje nisu spremni priznati, a upravo takvo poslovanje za dionicare rezultira manjim dividendama jer su rezultati slabasni.
Investicije su posebna prica. Forsira se 4G mreza kako bi se prividno stvorio dojam dostupnosti velikih brzina, dok istovremeno opticka mreza se toliko sporo siri da ce Zagreb cekati jos dobrih 7-10 godina da se pokrije vecina vecih zgrada, a da se ne spominje onda ostatak drzave. 4G nece i ne moze biti zamjena jer niti je promet jeftin, flat je tek u zacecima, a kvaliteta u zatvorenom prostoru je niska do nikakva 🙁

New Report

Close