Hrvatskoj žuti karton za povlačenje novca iz IPA-e

Autor: Božica Babić , 26. rujan 2011. u 22:00

Iz Hypo Alpe-Adria banke poručuju da iz dosadašnjeg aljkavog povlačenja novca iz fondova EU valja izvući pouku te pripremiti projekte za raspoloživih 800 milijuna eura godišnje

Hrvatska je iz pretpristupnog IPA fonda do kraja 2010. od ukupno dostupnih 908,2 milijuna eura iskoristila tek 463 milijuna tako da na raspolaganju još uvijek ima 545 milijuna za koje mora aplicirati prije punopravnog stupanja u Europsku unije u srpnju 2013. Ne iskoriste li se ponuđena sredstva bit će vraćena natrag u blagajnu EU. Tijekom sljedeće dvije godine nužan je stoga radikalni zaokret u odnosu na dosadašnju praksu jer, nakon što Hrvatska postane punopravna članica Unije u zajedničkoj EU blagajni za razvoj gospodarstva samo unutar jedne kalendarske godine imat će raspoloživo 800 milijuna eura.

Novac na pladnju
Ovaj ‘žuti’ karton visoko je podignut prošli tjedan na skupu koji je, kao prvo u nizu budućih predavanja o mogućnostima financiranja kroz još aktualne pretpristupne ali i buduće strukturne i kohezijske fondove EU organizirala Hypo Alpe-Adria-Banka u sklopu projekta “Dani otvorenih vrata HYPO EU Deska”. Ivo Bilić, član Uprave Hypo banke uvjeren je da će članstvo u EU definitivno donijeti pozitivan impuls za hrvatsko gospodarstvo. Na pladnju će biti servirano 800 milijuna eura, treba se dobro pripremiti i uzeti taj novac, naglašava Bilić i dodaje kako je projekt HYPO EU Desk i pokrenut kako bi zainteresirane poduzetnike i lokalnu vlast informiro i savjetovao o mogućnostima financiranja te da im pruži logistiku u svim fazama pripreme projekata.Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU Hrvoje Dolenec najavljuje da će dosadašnje kašnjenje u korištenju europskih fondovskih sredstava presiječi nekoliko velikih investicija. Od projekata koji su navodno u završnoj fazi izdvaja modernizaciju segmenata Hrvatskih željeznica koja će sama ukupno stajati oko 200 milijuna eura. EK se ne protivi tako velikim ulaganjima, jer lakše nadzire troškove.

Uskoro natječaji za poduzetnike
Polovicom prosinca, najavljeno je, očekuje se natječaj za male i srednje poduzetnike koji mogu dobiti od 50 do 200 tisuća eura. Poduzetnik je uz projekt obvezan priložiti potvrdu banke da će ga pratiti sa 15% troška dok će preostalih 85% dobiti iz EU sredstava. Pozitivna promjena je da čak 80% troškova može biti podmireno kroz pretfinanciranje. Naglasak je na proizvodnji, a prednost će imati projekti za energetsku učinkovitost, eko standarde te sustavi za kontrolu kakvoće.

Selo i poljoprivreda

IPARD za nesilice
Za razvoj agrara iz europske blagajne nude gotovo milijardu kuna. Tijekom ove godine kroz pet natječaja odobreno je 283 milijuna kuna potpore. Novac je moguće dobiti za povećanje proizvodnje, prerađivačke kapacitete i trženje, a najveći iznos u protuvrijednosti dva milijuna eura daje se za modernizaciju farmi nesilica.

Bolji standard
Za bolje uvjete života u ruralnom prostoru najviše je zahtjeva za kanalizaciju i pročišćavanje voda, za 31 projekt potpora je 185 milijuna kuna, a za modernizaciju 35 lokalnih prometnica traži se 87 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close