Hrvatski poslovni anđeli nakon ljeta dobili krila

Autor: Bernard Ivezić , 27. prosinac 2011. u 22:00

Po učestalosti ulaganja u prijavljene projekte hrvatski poslovni anđeli su ispred najpoznatije svjetske mreže ulagača

Broj ulaganja članova Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) u posljednjih je šest mjeseci skočio za gotovo 60 posto, na 11 projekata i premašio pet milijuna kuna, doznaje Poslovni dnevnik. Istodobno je CRANE po udjelu investiranih projekata u odnosu na prijavljene pretekao i Gust, odnosno bivši Angelsoft, najpoznatiju svjetsku mrežu koja okuplja poslovne anđele i fondove rizičnoga kapitala iz svih dijelova svijeta. CRANE je do svibnja uložio u 2,8 posto prijavljenih projekata, a taj je postotak do sredine prosinca porastao na 3,4 posto. U Angelsoftu iznosi 2,3 posto.

Zajednička ulaganja
Dalibor Čvek, tajnik CRANE-a, pojašnjava da je zbog novog oblika takozvanoga sindiciranog ulaganja, u kojem s manjim ulozima sudjeluje veći broj investitora, broj projekata u koje se ulaže počeo brže rasti. Dodaje da je uz bolju podjelu rizika taj model otklonio i druge probleme. “Ponekad je jedina prepreka realizaciji investicije nedostatak vremena, ali ako je više zainteresiranih ulagača, onda je dovoljno da se u toj grupi nađe jedan koji će ih predstavljati”, navodi Čvek. Udruga domaćih poslovnih anđela, koja postoji već više od tri godine, svoju novu formulu sindiciranih ulaganja testirala je u srpnju. U zagrebačku tvrtku Entrio Tehnologije članovi CRANE-a nisu uložili velik novac, tek 200.000 kuna, ali je to učinilo njih čak 28. Entrio je tako postao d.o.o. s najvećim brojem članova društva u Hrvatskoj. U pravilu domaće tvrtke imaju najviše pet osnivača.

Nakon Entrija poslovni anđeli slično su uložili i u ONCE football, projekt nogometnih statistika, te još nekoliko projekata. Tajnik CRANE-a Čvek kaže da počinju dobivati sve više projekata i da su sve bolje kvalitete. Navodi da je mreža poslovnih anđela do svibnja primila 250 prijava projekata, od čega je njih 35 prošlo evaluaciju i prezentirano članovima ulagačima. “Najnoviji su podaci da imamo više od 320 prijava projekata i da su njih 44 prezentirana članovima, pri čemu se investicije kreću od 100.000 do milijun kuna”, pojašnjava Čvek. Osim toga CRANE je uveo članarinu nakon čega se članstvo gotovo istopilo. No ove godine dosegli su deset aktivnih članova i s nova tri, koja su im se priključila prošli tjedan, imaju ukupno četrnaest aktivnih ulagača. Tri nova člana su Ivan Beljan, Davorin Štetner i Nikša Tomulić. Beljan, koji je bio fond menadžer CAIB Investa i konzultant je Ikee, kaže da se u CRANE uključio jer ga vidi kao najbolji kanal prema dobrim poduzetničkim projektima u Hrvatskoj.

Interes fondova
Slično tvrde i brojni inozemni fondovi rizičnoga kapitala poput talijanskog Meta groupa, češkoga Credo Venturesa, slovenskog RSG kapitala i češkog HackFwda. Dalibor Čvek kaže da su im svi ti fondovi izrazili zanimanje za ulaganja. “Podrška takvih fondova dobra je za iduće faze ulaganja kad je potreban veći kapital za ekspanziju ili dokapitalizaciju, a fondovi pokazuju sve veće zanimanje jer im je lakše ulagati u projekte koji su već prošli selekciju i koje se aktivno prati”, zaključuje Čvek.

Investicijski ekosustav

Tek iznad razine ideje
Investicijski ekosustav u nas je slabo razvijen, posebno za rane faze razvoja tvrtki kada su potrebni ili osobni kapital, ili nepovratna sredstva i subvencije ili ulaganja poslovnih anđela. Uz CRANE se iskazala još i država preko BICRO-a. Slovenija, koja je krenula s mrežom poslovnih anđela prije Hrvatske, ima sličan problem. Tamo imaju čak 44 poslovna anđela, ali je broj projekata u koje su uložili manji. Slovenci su stoga lani osnovali fond sa 5,4 mil. eura kapitala kako bi potaknuli ulaganja. U Hrvatskoj je moguće nešto slično jer su fondovi inertni.

Komentari (1)
Pogledajte sve

28 ulagaca ju ukupno dalo 200 000kn u SW applet za iPhone? Neznam sto je impresivnije: 28 njih, komicno mali ulog ili “tehnoloski neobranjiva” investicija?
Novi clanovi su i savjetnici IKEA-e; mocno!? Meta group je najbolje receno low end konzultantska firma; RSG nema love ni za ulaganja u Sloveniji (koja su stupidna i propala); Credo Ventures iz ceske W.T.F. , jos jedan u nizu VC fondova iz zemlje koja je poznata po VC fondovima…..
VC fondovi u Hr su potrebni. u Hr nece biti brzo rastucih firmi bez VCjeva,no wannabe VCjevi/angel investori u Hr su:
-needucirani (Prpic, Sobol i slicni imaju srednju skolu)
-nemaju pojma o ulaganju (nijednog investicijskog bankara ili top 10 MBA medju njima- mada i to ne znaci nesto eto u Nexusu imaju jednog sa INSEAD-a pa vidi sto rade….)
-nemaju dovoljno love da bi imali efikasan portfolio (sto je to efikasan portfolio u VC industriji i “J curve”?)
-nemaju poznanstva i reputaciju koje sezu barem do Londona

Stoga ce VC industrija i razvoj tehnoloskih firmi i dalje biti bijedne. Steta.

New Report

Close