Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) obilježio 60. godišnjicu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2017. u 21:59
Na sustav je priključeno i 16 vjetroelektrana/FOTOLIA

Prijenosnu mrežu HOPS-a čine vodovi duljine 7700 kilometara, uz 174 trafostanice i 1095 radnika.

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) ovaj mjeseca je obilježio 60. godišnjicu organiziranog prijenosa električne energije u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave HOPS-a Miroslav Mesić kazao je na svečanom obilježavanju te obljetnice kako je HOPS neovisno društvo u sastavu HEP Grupe s visokim stupnjem samostalnosti i neovisnosti, koje je zaduženo za prijenos električne energije kao javne usluge, vođenje sustava te razvoj i održavanje prijenosne mreže. Naveo je kako prijenosnu mrežu HOPS-a čine vodovi duljine 7700 kilometara, uz 174 trafostanice smještene i umrežene na cijelom teritoriju države, što omogućuje pouzdanu mrežu i sigurnu opskrbu.

Sustav radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, o njemu brine 1095 radnika, a nadzire se i prati iz nacionalnog distributivnog centra u Zagrebu te iz četiri regionalna mrežna centra: u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru. Sustav je odlično povezan sa sustavima susjednih zemalja što omogućuje uvoz i izvoz energije, rekao je Mesić. Kao jedan od najvećih izazova HOPS-a zadnjeg desetljeća istaknuo je integraciju vjetroelektrana u hrvatski energetski sustav, dodavši kako je od 2004. do danas na taj sustav priključeno 16 vjetroelektrana.

Kazao je da je godišnji investicijski potencijal HOPS-a oko 450 milijuna kuna što se troši na izgradnju novih i obnovu postojećih objekata prijenosne mreže. Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić istaknuo je da HOPS ima certifikat neovisnog regulatora koji samostalno djeluje na tržištu. Podsjetio je da se u samostalni sustav HOPS izdvojio 2013. ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, na temelju regulative definirane 3. energetskim paketom.

Komentirajte prvi

New Report

Close