Hrvatski duhani: Ugovorena proizvodnja duhana na 3.717 hektara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2014. u 15:42
Press foto

Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava Adris grupe, ugovora je ovogodišnju proizvodnju duhana na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji na ukupno 3.717 hektara.

Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava Adris grupe, ugovora je ovogodišnju proizvodnju duhana na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji na ukupno 3.717 hektara.

To je, kako navode iz tvrtke, sukladno planiranim ovogodišnjim proizvodnim površinama od 3.700 do 3.800 hektara na kojima bi se proizvelo 10.000 tona duhana s prosječnim urodom duhana tipa virginia od 2,5 tona po hektaru i duhana tipa burley od tri tone po hektaru.

Predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić kazao je kako su očekivali da će ove godine zadržati proizvodnju duhana na razini prošlogodišnjih proizvodnih površina i u tome su uspjeli.

Ukupno je ugovoreno 3.717 hektara, od čega 495 hektara za duhan tipa burley. Međutim, već je ustaljena praksa da se ugovorene proizvodne površine u vrijeme sadnje duhana povećaju za 5 do 6 posto, stoga očekuju da će ukupne proizvodne površine ove godine biti oko 3.900 hektara, istaknuo je Boić.

Napomenuo je i kako su bila neutemeljena strahovanja da bi ove godine moglo doći do drastičnog smanjenja proizvodnih površina pod duhanom.

Iz tvrtke navode kako će do kraja ovog mjeseca biti riješen i model financiranja kupnje opreme za navodnjavanje od 250 do 300 hektara, čija je cijena od 10.000 do 15.000 kuna po hektaru, kao i opreme za sušenje duhana na drvnu biomasu za stotinjak sušnica za duhan, čija je cijena od 5.500 do 6.000 eura za jednu sušnicu.

Očekuje se da će u kreditiranje kupnje te opreme za proizvođače duhana biti uključene poslovne banke i organizator proizvodnje, odnosno Hrvatski duhani.

Komentirajte prvi

New Report

Close