Hrvatske šume olakšavaju izvoz industriji

PXL PXL

Nakon opsežnih inspekcijskih pregleda, Hrvatske šume d.o.o. zadovoljile su sve zadane uvjete i stekle pravo da i idućih pet godina svoje proizvode deklariraju kao certificirane FSC proizvode.

Nakon opsežnih inspekcijskih pregleda, Hrvatske šume d.o.o. zadovoljile su sve zadane uvjete i stekle pravo da i idućih  pet godina svoje proizvode deklariraju kao certificirane FSC proizvode.

Hrvatske šume nositelji su FSC certifikata za gospodarenje šumama od 2002. godine, izvjestila je iz Direkcije HŠ Ana Juričić Musa i dodala kako se domaćoj drvnoj industriji  osigurava certificirana drvna sirovina, što nije slučaj u mnogim zemljama regije i što im uvelike olakšava  izvoz njihovih proizvoda. 

 Forrest Stewardship Council – „Chain Of Custody) (FSC) predstavlja sustav koji povezuje praksu i proizvode odgovornih šumarskih poslovodstva s potrošačima. FSC  tvrtke mogu prikazati svoju obvezu upravljanja šumama s aspekta zaštite okoliša i sociološke odgovornosti te označavaju svoje proizvode sa FSC logotipom. FSC certifikat dodjeljuje Soil Association Woodmark iz Bristola u Velikj Britaniji. Osnovni cilj izdavanja FSC certifikata je osiguravanje održivog razvoja u gospodarenju šumama s idejom da će potrošači radije kupovati, makar platili i više, proizvode koji potiču iz šuma kojima se trajno gospodari na održiv način, nego proizvode čije porijeklo nije dokazano. Ideja je utemeljena na porastu ekološke svijesti kod potrošača osobito u razvijenijim zemljama svijeta, Europi i SAD-u.

Proizvodi koji nose FSC znak prolaze kroz nekoliko stadija između šume i krajnjeg korisnika i nekoliko puta promjene vlasnika. Svi vlasnici u proizvodnom lancu moraju biti nositelji FSC certifikata kako bi se osigurao neprekinuti lanac brige za održivi razvoj šumskih resursa, rekla je Musa. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve