Hrvatske šume i ne znaju da izvoze trupce u Kinu

Autor: Biserka Ranogajec , 21. rujan 2011. u 22:00

Zabrinjavajuće raste izvoz najboljih hrastovih trupaca o čemu nitko od mjerodavnih ne želi javno govoriti

Iz Hrvatske zabrinjavajuće raste izvoz najboljih hrastovih trupaca u Kinu o čemu nitko od mjerodavnih javno ne želi govoriti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prošloj godini je primjerice izvezeno 14.710 kubika trupaca za furnir hrasta lužnjaka u više zemalja. Prvi put lani je u Kinu izvezeno hrastovih pilanskih trupaca vrijednih tek 48.843 USD. Međutim, u prvih šest mjeseci ove godine već je izvezeno ukupno 11.310 kubika samo trupaca za furnir hrasta lužnjaka. Čak 4000 kubika, vrijednih 2,25 milijuna dolara, otišlo je u Kinu. U Italiju je otpremljeno 3100 kubika za 1,7 milijun dolara, a u Sloveniju za 1,2 milijuna.

Četiri izvoznika
Dalibor Hatić, predsjednik Udruge poslodavaca u šumarstvu HUP-a, ne zna tko izvozi trupce ali zna da je potražnja na svjetskim tržištima povećana, kao i cijene. U Hrvatskim šumama odgovaraju da im “nije poznato koje tvrtke izvoze kvalitetne trupce u Kinu, ali imaju stav da u Hrvatskoj treba poticati stvaranje dodatne vrijednosti u proizvodnji proizvoda od drva.” Tumače nadalje da “HŠ prodaju drvo u inozemstvo isključivo putem međunarodnih javnih nadmetanja i s plaćanjem unaprijed, ali je riječ o maloj količini drva (6 do 7%). Najveći dio prodaje se na domaćim javnim nadmetanjima i putem višegodišnjih ugovora čime žele poduprijeti domaću drvnu industriju.” Hrvatska gospodarska komora nema podataka o trenutačnim izvoznicima u Kinu, ali za prošlu godinu navodi Petro-kamen iz Solina koji se bavi nespecijaliziranom trgovinom na veliko, zatim More iz Kuštana kraj Sv. Ivana Žabno s devet zaposlenih i prihodom 4,7 milijuna eura te renomiranog Drvodjelca iz Ivanca sa 235 radnika i lanjskim prihodom 16 milijuna eura. Državni zavod za statistiku proslijedio je Poslovnom dnevniku izvoznike pilanskih hrastovih trupaca u Kinu u šest mjeseci ove godine. Uz Drvodjelac i More, postoje još dvije tvrtke. To su Ukrina promet, zagrebačka tvrtka s dvoje zaposlenih u vlasništvu Joze Pranjića te, začudo, Hrvatske šume.

Rade što im odgovara
Kruže priče o trgovcu koji do kraja godine planira izvesti 320 kontejnera ili oko 9600 kubika trupaca u Kinu. Pilanari misle da je izvoz neopravdan i da najveće količine izvoze oni bez proizvodnje i da to rade organizirano sa šumarima. Veliki izvoznici imaju i skladišta na željezničkim postajama i tamo rade što im odgovara pa čak pod deklaracijom za bukvu, kaže sugovornik koji želi biti anoniman, mogu izvesti i druge plemenite vrste. On kaže da bilo dobro izvoznike pitati kako nabavljaju i prodaju trupce i na koje račune dolazi naplata. Ima opravdanja za izvoz bukovih pilanskih trupaca, ali za hrast sigurno nema i sve pilane rado bi ga kupile u većim količinama.




Komentari (2)
Pogledajte sve

Znam da ništa neznam, ovu Sokratovu izjavu čelnici državnih tvrtki toliko su banalizirali da je sada potpuno bljutava. Vrijeđa inteligenciju.

Pa isto rade i kčerinske tvrtke HŠ, napr BIOMASA, koja ne izvozi direktno, nego po nekom samo njima znanom kriteriju, bez javnih razpisa, prodaju onima koji dalje izvoze.

Ništa ne iznenađuje onda što 80% gospodarstva čini država, a preostalih 20% onih kojima ovi po samilosti ili nekom drugom kriteriju to dozvole ili omoguće.

Povijest se ponavlja – tako smo i Mlečanima za sitne pare prodavali velebitske šume i danas imamo goli kamen

New Report

Close