Hrvatska tvrtka Agena Marin prodala prve tri ekološke polupodmornice

Autor: Andrina Luić,VLM , 23. studeni 2011. u 15:45

Zanimanje za ovaj turistički brod od stakloplastike pokazuju i tvrtke sa Sejšela, Kariba i Novog Zelanda

Samo dvadesetak dana od službene prezentacije i svjetske premijere na Biograd Boat Showu uspjeli smo prodati tri broda, što nam ponajprije govori o kvaliteti i isplativosti našeg projekta. Osobito kad uzmemo u obzir trenutačnu gospodarsku situaciju.

Jedna polupodmornica odlazi na otok Krk obitelji iz Pinezića koja se već godinama bavi turizmom, a dvije idu u južnu Dalmaciju, u ronilački centar i u turističku agenciju koja će novim plovilom proširiti ponudu, objavio nam je jučer radosnu vijest Mladen Peharda, samouki brodograditelj i vlasnik tvrtke Agena Marin iz Sv. Filipa i Jakova, koja stoji iza projekta polupodmornice, prvoga takvog plovila u Hrvatskoj. Polupodmornica je ekološki proizvod, ima integrirani generator na zamašnjaku koji omogućuje prebacivanje na hibridni, odnosno električni pogon za korištenje plovila u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima.

Duga je deset metara, široka 2,5, a u putničkom prostoru ima 14 sjedećih mjesta. Od toga su prednja dva rezervirana samo za djecu kao njihov kutak za igru i uživanje. U tom je dijelu plovila postavljen i periskop kako bi putnici mogli doživjeti ugođaj gledanja morske pučine kao da su u pravoj podmornici. Izrađena je od stakloplastike. Koncept dizajna potpisuje Mladen Peharda, a razradu tehničke dokumentacije Margić Projekt iz Rijeke. Kako nam je rekao Peharda, brod koji će ploviti oko Krka isporučit će sredinom veljače sljedeće godine, a ostala dva do kraja ožujka. Koristit će se u turističke svrhe, a cijena pojedinačnog plovila iznosi 104.000 eura plus PDV. Zanimanje za polupodmornicu iskazale su i tvrtke sa Sejšela, Kariba i Novog Zelanda.

Komentirajte prvi

New Report

Close