Hrvatska povukla dva mil. eura za kohezijske fondove

Autor: Ksenija Kale , 03. listopad 2011. u 22:00

Projekt će trajati do 1. rujna 2013. godine, a Hrvatska će poboljšati kapacitete budućega koordinacijskog tijela za Nacionalni strateški referentni okvir

U zagrebačkom muzeju Mimara prošloga je tjedna otvoren IPA twinning projekt “Jačanje kapaciteta za učinkovito upravljanje sredstvima kohezijske politike EU” ukupno vrijedan dva milijuna eura. Cilj projekta, koji Hrvatska provodi s partnerima Litvom i Mađarskom, jest pridonijeti učinkovitoj provedbi i upravljanju sredstvima kohezijske politike prema zahtjevima EU. Projekt će trajati do 1. rujna 2013. godine, a Hrvatska će poboljšati kapacitete budućeg koordinacijskog tijela za Nacionalni strateški referentni okvir, nadležnog za ovjerevanje te budućih upravljačkih tijela i posredničkih tijela. To uključuje Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU (SDURF) te Ministarstvo financija kao dva glavna partnera s hrvatske strane te resorna ministarstva i agencije kojima je dodijeljena priprema i provedba sektorskih programa.

Važna iskustva partnera
Na svečanosti otvaranja o projektu su govorili predstavnici država partnera, među kojima i Hrvoje Dolenec, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU (SDURF), Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije EU u Hrvatskoj, Gabor Ivan, mađarski veleposlanik u Hrvatskoj, te Aloyzas Vitkauskas, zamjenik litavskog ministra financija koji je istaknuo da će tri zemlje u ovome projektu udružiti svoje znanje i iskustvo. “Zajednički put poslužit će kao jedinstveno iskustvo jer ćemo se pripremiti na novi moment kohezijske politike 2014.”, naglasio je Ivan.Slične ocjene iznijela je i Dubravka Flinta iz Ministarstva financija koja je kazala da tek trebamo napraviti sustav upravljanja i kontrole za strukturne fondove uz pomoć kolega iz Litve i Mađarske koji će biti učinkovit i koristiti građanima.Govoreći o važnosti projekta u kontekstu pristupanja Hrvatske EU očekivanog sredinom 2013., kojime dobivamo mogućnost sudjelovanja u kohezijskoj politici EU, Dolenec je istaknuo važnost dosadašnjih iskustva partnera u takvim projektima iz EU za Hrvatsku kako bismo bili sigurni da smo na dobrome putu. Zahvaljujući ovome projektu Hrvatska povećati kapacitete za sveukupnu koordinaciju provedbe strukturnih fondova i Kohezijskog fonda (SCF), tehnički ispravno i učinkovito financijsko upravljanje sredstvima, sustavno i učinkovito praćenje SCF programa.

Pomoć ministarstvu financija
Također je istaknuto da će se projekt provoditi kroz dvije komponente: prvoj je cilj učinkovita koordinacija strukturnih instrumenata kroz potporu SDURF-u kao budućem koordinacijskom tijelu za Nacionalni strateški referentni okvir ali i budućim upravljačkim i provedbenim tijelima, a druga će pružiti podršku učinkovitom financijskom upravljanju strukturnim instrumentima i pripremi za procjenu usklađenosti za Kohezijsku politiku u Hrvatskoj kroz pomoć Ministarstvu financija.

O projektu

Iz IPA-e čak 95 posto
Od ukupno dva milijuna eura koliko je projekt vrijedan, 95 posto se izdvaja iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA a pet posto se plaća kroz nacionalno financiranje.

Dvije komponente
Projekt “Jačanje kapaciteta za učinkovito upravljanje sredstvima kohezijske politike EU” trebao bi doprinijeti učinkovitoj provedbi i upravljanju fondovima EU u Hrvatskoj, u skladu sa zahtjevima Bruxellesa. Provodit će se kroz dvije komponente.

Komentirajte prvi

New Report

Close