Hrvatska pošta nagrađena za međunarodni promet

Autor: Biserka Ranogajec , 29. travanj 2010. u 22:00

U gradnju logističkog centra ulaže se pola milijarde kuna

Hrvatska pošta dobila je posebno priznanje Vijeća za poštansku operativu Svjetske poštanske unije (UPU) u Bernu za uručenje EMS-pošiljaka, odnosno pošiljaka ubrzane pošte u međunarodnom prometu. EMS-kooperativu, koja je dio UPU, osnovala je 1998. godine Svjetska poštanska unija radi unapređenja i jačanja tih usluga u svijetu uz pomoć programa mjerenja pokazatelja kvalitete. Kooperativa okuplja 140 poštanskih operatera od ukupno 191 članice Svjetske poštanske unije i pokriva 90% svjetskog EMS-tržišta.

Pravovremeno uručenje
Hrvatske pošte dobile su priznanje jer su u prošloj godini povećale kvalitetu uručenja na 90 posto. Zdravko Fajl, izvršni direktor Sektora međunarodnih poslova HP-a, objašanjava kako je povećanje kvalitete uručivanja EMS-pošiljaka počelo uvođenjem nove organizacije u Diviziji ekspres, a uspjeh im je omogućila dobra međusobna suradnja organizacijskih jedinica. Osim poštivanja rokova uručenja, standardi kvalitete uključuju i pravovremeni prijenos dokumenata u elektroničkom obliku i pružanje uvida u informacije o pošiljci pomoću sustava praćenja i traženja. Osim toga Hrvatska pošta nastavlja s tehnološkim razvojem. Nadzorni odbor dao je zeleno svjetlo za gradnju središnjega logističkog centra. Financirat će se iz najma nekretnina koje HP posjeduje te iz ulaganja u mirovinske fondove. Gradnjom logističkog centra HP će moći ponuditi niz novih usluga i povećati kvalitetu sadašnjih, što će znatno uvećati prihode. Budući novi središnji logistički centar smanjit će i ukupne troškove poslovanja. Prema prvim procjenama ukupna investicija iznosi oko pola milijarde kuna i povrat ulaganja mogao bi se realizirati u pet godina.

Potrebne investicije
Robert Jukić, predsjednik Uprave, predviđa kako će zahvaljujući logističkom centru HP povećati prihode u idućih osam godina najmanje za milijardu kuna. Ulaganje je nužno jer bi se HP inače morao suočiti sa smanjenjem prihoda, gubitkom tržišta i, u konačnici, s manjim brojem zaposlenih. Zahvaljujući reorganizaciji HP je prekinuo dugogodišnje poslovanje s gubitkom. U 2009. ostvareno je 167 milijuna kuna dobiti, poštanski prihodi veći su 17%, a ukupni prihodi 9%, dok su rashodi manji 4%.

Komentirajte prvi

New Report

Close