Hrvatska na uvoz žarulja godišnje potroši 26 mil. dolara

Autor: Biserka Ranogajec , 02. rujan 2009. u 22:00

Najveći uvoznici žarulja u Hrvatsku su Osram i Lipapromet, dok se TEŽ dijelom preorijentirao na iznajmljivanje nekretnina

Zabrana proizvodnje i prodaje klasičnih žarulja s većom žarnom niti od 100 vati u Europskoj uniji od 1. rujna neće pogoditi Hrvatsku. Razlog je što se žarulje u Hrvatskoj više ne proizvode. Nekada ih je proizvodio TEŽ, ali je velika konkurencija dovela do gašenja proizvodnje. Tako, naime, tumače u Hrvatskoj gospodarskoj komori, dodajući i da se proizvođač registrirao pod nazivom TEŽ trgovina za proizvodnju žarulja i električnih svjetiljki, ali i trgovinu i iznajmljivanje vlastitih nekretnina.

Serijska proizvodnja
U TEŽ-u je ostao dio poslova vezanih za prethodnu djelatnost, uglavnom povezanih sa zahvatima na staklu, poput zataljivanja ili vakuumiranja. Međutim, kako bi zadržao vlastiti brend, TEŽ trgovina je od prije nekoliko godina žarulje počeo proizvoditi u Kini i prodavati ih na domaćem tržištu. U tvrtki kratko poručuju da u Kini rade sve vrste žarulja, pa tako i štedne koje tržište traži. Kolika je njihova proizvodnja, ostat će poslovnom tajnom. U Zagrebu se pak radi kontrola njihove kvalitete. TEŽ je zadržao i laboratorij za ispitivanje rasvjetnih elemenata sa žarnom niti i s plinskim izbojem. Ostalih proizvođača žarulja u Hrvatskoj nema, a glavni razlog je velika serijska proizvodnja u stranim tvornicama, koja po prihvatljivoj cijeni može pokriti tržište. U sektoru za industriju tumače kako je proizvodna cijena takva da je proizvodnja isplativa u područjima u kojima se može organizirati iznimno velika serija. Uzevši u obzir da žarulje sa žarnim nitima postupno izlaze iz upotrebe, najviše zbog neučinkovitosti jer gotovo 95% energije odlazi na zagrijavanje, većina žarulja nove je generacije. Pri tome se koristi dodatni jednostavni elektronički sklop, dok je proizvodnja specijalnih žarulja, koje su nekada bile u upotrebi poput halogenih za optičke uređaje i projektore, u padu zbog opće promjene tehnologije (LCD projektori s drugim vrstama rasvjetnih tijela). Zato masovna proizvodnja žarulja u okruženju sličnom našem teško može biti konkurentna, poručuju u HGK. TEŽ trgovina je u Hrvatskoj tek na petome mjestu od dvadesetak najvećih uvoznika žarulja.

Trgovački centri
Prva mjesta drže Osram i Lipapromet, slijede uvoznici Dicentra i JET iz Osijeka, dok su Orbico na 7., a Konzum na 9. mjestu. Veliki trgovački lanci Merkur Hrvatska, Baumax i Fliba na zečelju su ljestvice 20 najvećih. Na uvoz svih žarulja u prošloj godini potrošilo se 25,5 milijuna dolara. Ukupno je uvezeno 29,8 milijuna komada raznih vrsta, što je iznosilo ukupno 1,4 tisuće tona. Iako je Kina velik izvoznik, žarulje su se uvozile podjednako i iz Mađarske, Austrije, Italije, Poljske, Francuske, Njemačke, ali i Slovenije, Slovačke i čak SAD-a.

O TEŽ-u

Od tvornice do trgovine
TEŽ je 1990. pokrivao 43% tržišta bivše države. Potom je uslijedila borba za nekretnine u Zagrebu i na Braču. Preuzima ih TEŽ Trgovina u vlasništvu Pogrebnog poduzeća s bivšom direktoricom Zlatom Lončarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close