Hrvatska i Srbija planiraju zajedno graditi nuklearku u Dalju?

Autor: Darko Bičak; Vladimir Harak , 03. prosinac 2009. u 22:00

Kao moguće lokacije, osim Dalja, navode se Kostolac i Mladenovo u Bačkoj, koje su i krajem osamdesetih spominjane u tom kontekstu

Nakon što je u pitanje doveden moratorij o gradnji nuklearnih elektrana u Srbiji, star dva desetljeća, u javnosti su se pojavile neslužbene tvrdnje da Hrvatska i Srbija dogovaraju zajedničku gradnju nuklearke. Spekulacijama je pogodovala i izjava ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Konuzina koji je kazao da je njegova država spremna sudjelovati u gradnji nuklearne elektrane u Srbiji.

Dogovor država
Tako je dnevni list Danas, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, kao lokacije naveo Dalj, te Kostolac i Mladenovo u Bačkoj. Sve se tri navodne lokacije nalaze u blizini Dunava kao prirodne granice između Srbije i Hrvatske. Konuzin nije zaboravio naglasiti da se o gradnji razgovaralo na vrlo visokoj državnoj razini. Međutim, u Elektroprivredi Srbije tvrde da idućih deset godina neće graditi nuklearke. U ministarstvu su podsjetili da Strategijom o razvoju energetike do 2015. nije predviđena gradnja nuklearki.

Poništen natječaj
Gradnja nuklearne elektrane u Srbiji, odnosno Vojvodini, bila je aktualna krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je Vojvodina, kao i Slovenija i Hrvatska, bila zainteresirana za gradnju velikoga nuklearnog energetskoga kapaciteta. Određena je i opet aktualna lokacija kod Mladenova. Raspisan je i natječaj, dokumentaciju su otkupile tvrtke iz SAD-a, Kanade, Njemačke, Francuske i Italije, ali je poslije poništen i uveden je moratorij.

Naglasak

Granić: Najrealnija suradnja sa Slovenijom
Goran Granić, direktor Instituta “Hrvoje Požar”, najrealnijim procjenjuje projekt sa Slovenijom na lokaciji NE Krško, zatim s Mađarskom na njihovoj lokaciji na Dunavu, dok je na trećemu mjestu projekt sa Srbijom. Granić naglašava da Hrvatska u tako veliki posao može ući samo sa susjedima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sa Srbijom ući u bilo kakve aranžmane je isto što i s “vragom tikve saditi”. A od srca želim da svakog našeg idiota, koji bi pokušao sklopiti takav posao sa Srbima, pogodi tikva u glavu. Pa imamo li ijednog pametnog u politici koji bi takve pokušaje stopirao u startu ? Ili smo toliko glupa nacija, i zaboravna, pa da se opet ulazi u neke integracije sa Srbijom. Pa tek što smo se rješili srpskog jarma neki bi opet da nam ga nabace. Ili su svi Hrvati glupi ili je jedan dio tih glupana došao do pozicije da odlučuje o tim stvarima. A Kerum je pametno rekao, bez obzira što ga toliko špotamo, “uzdaj se u se i u svoje kljuse”. Dok god ne budemo radili i svojim snagama ( umnim i fizičkim ) stvarali svoju budučnost, nema nam spasa. Ako ovi kreteni, i prodane duše na vlasti, budu donosili idiotske odluke u naše ime i na našu “dobrobit”, mi smo ga naježili. Moramo se rješiti sluganskih kretena u Vladi i početi ozbiljno raditi i stvarati nove vrijednosti u ovoj jadnoj banana državi.

New Report

Close