HPB isplaćuje 30,77 milijuna kuna dividende

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2016. u 12:13
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dividenda će biti isplaćena svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 16. svibnja 2016., a tražbina za isplatu dividende dospijeva 30. svibnja.

Dioničari Hrvatske poštanske banke (HPB) na glavnoj skupštini odlučili su o isplati 30,77 milijuna kuna dividende ili 15,2 kune po dionici, nisu dala razrješnicu Upravi za poslovnu 2015. godinu, dok odluku o razrješnici članovima Nadzornog odbora nisu donijeli, priopćeno je u utorak iz HPB-a.

HPB, u kojem Republika Hrvatska ima udjel od 42,4 posto, DAB gotovo 9 posto, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 8,7 posto, u 2015. godini ostvario je neto dobit od 123,2 milijuna kuna.

U pozivu za skupštinu, koja je održana u ponedjeljak, nije bilo prijedloga o isplati dividende. Dioničar Republika Hrvatska podnio je izravno na samoj skupštini protuprijedlog odluke o isplati dividende, pa je glavna skupština Banke sa 1,6 milijuna glasova "za" i 241.610 "suzdržanih", donijela odluku o upotrebi dobiti.

Prema toj odluci, iz neto dobiti će se za dividendu izdvojiti 30,7 milijuna kuna ili 15,20 kuna po dionici. U zakonske rezerve biti će raspoređeno 6,16 milijuna kuna, u rezerve za vlastite dionice 4 milijuna kuna, dok će u zadržanu dobit biti preneseno 82,3 milijuna kuna.

Naime, Vlada je 12. svibnja donijela odluku o visini i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u državni proračun za 2016. godinu. Ta se odluka primjenjuje i na HPB.

Odlukom Vlade je također propisano da su članovi skupštine koji zastupaju Republiku Hrvatsku obvezni zahtijevati da se dio dobiti nakon oporezivanja 2015. uplatiti izravno u državni
proračun za 2016. razmjerno visini udjela države u temeljnom kapitalu. 

Dividenda će biti isplaćena svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 16. svibnja 2016., a tražbina za isplatu dividende dospijeva 30. svibnja.

Ujedno, skupština dioničara nije dala razrješnicu Upravi HPB-a za poslovnu 2015. godinu, dok odluke o razrješnici članovima Nadzornog odbora (NO) te o primjerenosti članova NO nisu donesene jer u odnosu na ukupno prisutan broj dionica s pravom glasa nisu izglasane natpolovičnom većinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close