HP već osam godina u svakom tromjesečju tržišni lider u prodaju računala u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 25. svibanj 2010. u 22:00

Igor Fiolić, voditeljem HP-ova Odjela za osobna računala za Hrvatsku, o porastu prodaju u prošloj godini, važnosti testiranja računala prema najstrožim standardima i očekivanjima u 2010.

Tržišni lider u prodaji osobnih računala u Hrvatskoj, američka kompanija HP, zabilježila je strelovit rast prodaje u prva tri mjeseca ove godine. Nakon lanjskog pada prodaje računala u prvom je tromjesečju 2010. porasla ukupna prodaja osobnih računala a posebno prodaja prijenosnika. Voditelj odjela za osobna računala hrvatskog HP-a Igor Fiolić za Poslovni dnevnik komentira promjenu trenda i napade konkurencije.

Koliko je računala u prvom tromjesečju 2010. prodao HP?
Rezultati za cijelo tržište za prvo tromjesečje pokazat će velik rast u segmentu prijenosnika u odnosu na prošlu godinu, a kod HP-a taj je porast još veći od tržišta. HP je u prva tri mjeseca ove godine u prodaji skočio 58 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani.

Kako tumačite taj porast?
Moguće je da se radi o sezonskoj pojavi i da je veći broj trgovaca na lager stavilo određenu količinu prijenosnika u očekivanju veće prodaje u idućim kvartalima. Treba naglasiti da agencija IDC Adriatics, koja prati ovo tržište, ne broji broj prodanih računala krajnjim kupcima već količine isporučene dobavljačima u Hrvatsku.

Prema vašem mišljenju hoće li cijela 2010. biti tako uspješna?
Unatoč znatno boljim rezultatima u prvom tromjesečju ne očekujem da će se ove godine tržište vratiti na one brojke iz 2008. godine. No, očekujem bolju godinu nego što je bila 2009.

Kako ste zadovoljni lanjskim rezultatima?
Zadovoljan sam jer kvalitetno pratimo trendove. Prijenosnici su danas najprodavanija računala u Hrvatskoj. Lani je prodano 152.000 prijenosnika i 98.000 stolnih računala. Kod HP-a je taj trend većeg korištenja prijenosnika još izraženiji jer prodajemo dva i pola puta više prijenosnika u odnosu na stolna računala. Osim toga, prema relevantnim istraživanjima HP je tržišni lider već osam godina i to u svakom tromjesečju. Uvjerljivo imamo bolje rezultate od konkurenata kojih je nekoliko i koji se smjenjuju od drugog do osmog mjesta po prodaji.

Kakav vam je tržišni udjel?
HP je u prošloj godini isporučio isti broj prijenosnika kao i 2008. godine iako je tržište ukupno palo za 14 posto. Rezultat je rast našeg udjela s 33 posto u 2008. godini na 38 posto udjela na tržištu prijenosnika u Hrvatskoj u 2009. godini. Istovremeno najbliži konkurent bio je gotovo dva puta slabiji.

Koji segment tržišta je najviše smanjio kupnju računala zbog krize?
Kriza je najviše utjecala na poslovne korisnike. Odgađali su kupnju računala te umjesto nakon dvije i pol ili tri godine odlučili računala zamijeniti nakon tri i pol ili četiri godine. S druge strane prilično dobra prodaja zabilježena je u maloprodaji a posebno među kupcima koji su računala kupovali za sebe i za male tvrtke. Tu je zabilježen najveći porast i najveća prodaja, jer danas taj segment nosi preko 50% prodaje prijenosnika u Hrvatskoj.

Kako HP stoji u korporativnom segmentu tržišta?
Kad govorimo o tom tržišnom segmentu onda pričamo o prijenosnicima koji stoje oko desetak tisuća kuna i kupuju ih uglavnom srednje i velike tvrtke te profesionalci koji traže vrhunski prijenosnik. Od ukupne prodaje prijenosnika na ovaj segment otpada 10 do 15 posto tržišta. Općenito prijenosnike za korporativne korisnike nudi svega par proizvođača jer su to vrlo zahtjevni proizvodi. HP je kao vodeći brend na tržištu prijenosnika u Hrvatskoj lideri i u tom tržišnom segmentu a upravo zahvaljujući Elitebook seriji prijenosnika učvrstili smo tu svoju poziciju. Potvrda tome je da unatrag dvije godine bilježimo i prelaske banka na ovu seriju prijenosnika.

Koje su posebnosti računala koja zadovoljavaju vojne standarde?
U HP Elitebook ide sva najnovija tehnologija koja je dostupna na tržištu. Njihova prednost je i izdržljivost, u njih se ugrađuju najkvalitetniji materijali, imaju sve tehnologije za povezivanje s drugim računalima, spajanje na mreže i internet. K tome, mogu neprekidno raditi praktički cijeli dan. Imamo baterije s kojima Elitebook računala mogu autonomno raditi do 23 sata.

Standardi

Koje sve testove zadovoljavaju HP računala?
Sva računala iz aktualne serije prijenosnika HP EliteBook, serije koja je namijenjena za srednje i velike poslovne korisnike, zadovoljavaju svih osam testova američke vojske. HP već nekoliko godina testira svoja prijenosna računala HP EliteBook po standardima američke vojske i naša računala u cijelosti prolaze osam testova takozvani MIL-STD 810G. Isto vrijedi i za prethodne modele prijenosnika HP Elitebook od 2008. godine do danas.

Što ispituju ti testovi?
U sklopu tih testova ispituje se praktički sve. Počevši od temperature, gdje se testira da prijenosnici mogu raditi na ultra niskim i ultra visokim temperaturama, preko jakih vibracija, kakve se primjerice javljaju za vrijeme vožnje automobilom ili avionom, zatim otpornosti na udarce, poput pada sa stola, vlage zraka, jer prijenosnik mora raditi i na brodu ili industrijskom pogonu gdje je visoka vlaga, a i nadmorske visine.

Komentirajte prvi

New Report

Close