HP počinje koristiti zakonski monopol

Autor: Darko Bičak , 17. ožujak 2010. u 22:00

U Hrvatskoj pošti najavljuju osnivanje novog odjela za javne nabave kako bi kontrolirali raspisuju li tvrtke natječaje za poštanske usluge

Hrvatska pošta odlučila se odlučnije boriti protiv sve jače konkurencije na domaćem dostavnom tržištu. Kako bi se što uspješnije suprostavila drugim kompanijama iskoristit će i djelomičnu monopolsku poziciju koju joj do 2013. godine garantira i zakon. Naime, mnoge javne institucije i tvrtke, protivno zakonskoj regulativi koja traži javni natječaj, posao svoje poštanske korespodencije jednostrano su ugovorile s nekim privatnim kurirskim službama.

Izbjegavanje obveze
Time je Pošta ostala bez značajnog dijela tržišnog kolača, iako se u samoj tvrtki ne žele izjasniti koliko iznosi taj udjel navodeći da drže ukupno oko 94 posto hrvatskog kurirskog tržišta. Zbog toga su osnovali novi odjel za javne nabave koji bi trebao imati pod kontrolom situaciju na čitavom tržištu. Antoni Perić, direktor službe prodaje i budući direktor novoformiranog odjela, pojašnjava da će njegova svrha biti pružanje maksimalne potpore kupcima kako bi se što brže proveo postupak javne nabave za poštanske usluge. Također će poslužiti kao podsjetnik da se za poštanske usluge mora provesti postupak javne nabave. “Pratit ćemo sve postupke javne nabave u Hrvatskoj koje se odnose na poštanske usluge, a time i sve pravne subjekte koji su obveznici Zakona o javnoj nabavi. Postoje tvrtke i institucije koje trenutačno ne koriste usluge Hrvatske pošte u dijelu koji obuhvaća rezervirane usluge, čime dolazi do kršenja Zakona o poštanskim uslugama. Namjeravamo proučiti svu ponudbenu dokumentaciju i na vrijeme reagirati kod mjerodavnih tijela ako ne bude u skladu s normama Zakona o javnoj nabavi za nabavu poštanskih usluga”, kaže Perić.

Posebne prezentacije
Stoga će iz Hrvatske pošte svim kupcima, koji su obveznici javne nabave, slati obavijesti da trebaju provesti postupak javne nabave. “Ako bude bilo potrebno spremni smo odraditi i posebne prezentacije kako bi našim kupcima olakšali taj postupak”, kazao je Antoni Perić, direktor novoformiranog Odjela za javne nabave pri Hrvatskoj pošti.

Mjere

Lokalna konkurencija
U Hrvatskim poštama navode da većina kurirskih tvrtki u Hrvatskoj posluje lokalno te da nisu ozbiljnija prijetnja poslovanju Pošte.

Veći prihodi
Konsolidacijom i modernizacijom poslovanja, odnosno rezanjem troškova i pružanjem novih usluga očekuju još jači rast. HP je lani ostvarila 169 milijuna kuna dobiti iz osnovne djelatnosti. Poštanski prihodi su povećani 17 posto, a ukupni prihodi za devet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close