Holding Atento najavljuje akvizicije

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2008. u 06:30

Kompanije Gisdata, Span i Verso započele spajanje u jednu tvrtku

Davor Majetić u petak je, nakon šest godina vođenja Microsofta Hrvatska, službeno preuzeo funkciju predsjednika Uprave holdinga Atento informacijski servisi. Novi hrvatski sistemski integrator nastao udruživanjem domaćih tvrtki Gisdata, Span i Verso, u kojem je vlasnički udio dobio i Majetić, raspolaže sa 250 zaposlenika, a njegove tvrtke članice lani su uprihodile ukupno 210 milijuna kuna.

Time je Atento već u startu po prihodima iskočio kao treći najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, odmah iza King ICT-a i Combisa, te kao prvi po broju zaposlenika. “Nova holding tvrtka starta s milijun kuna osnivačkog kapitala, a u prvoj fazi planira zaposliti desetak ljudi. Njen osnovni cilj je stvaranje nove vrijednosti. U tom smislu nećemo biti ono što se danas podrazumijeva pod klasičnim sistemskim integratorom. Konačan cilj ovog pothvata je spajanje tri domaće tvrtke u jednu, uz potencijalne dodatne akvizicije, a o izlaznoj startegiji je prerano govoriti”, kaže Davor Majetić. Boran Lončarić, čelnik najveće članice novog holdinga, Gisdata, dodaje da je izlazak na burzu tek jedna od mogućnosti dodavanja vrijednosti ovom pothvatu. Lončarić ističe da su kvalitetno zatvorili financijsku strukturu, ugovorima regulirali međusobnu suradnju i angažirali dva neovisna financijska savjetnika koja bi im trebala pomoći da proces spajanja prođe što efikasnije. Jedan od financijskih savjetnika je njemački ValueNet Capital, a pretpostavlja se da je drugi hrvatska FIMA FAS. Fimu je još lani angažirala uprava tvrtke Span kako bi im pomogla u realizaciji prvog management buyouta u Hrvatskoj, a čelnik Spana, Nikola Dujmović, tom je prilikom najavio da u idućih tri do pet godina planira tvrtku izlistati na burzi. “Sve analize pokazuju da će hrvatsko IT tržište u idućem razdoblju narasti barem 50 posto, a u regiji su te stope još i veće pa umjesto oštrog rivalstva s tvrtkama poput King ICT-a i Combisa vidim potencijal za zajedničku suradnju”, zaključuje Majetić.

Širenje u jadransku regiju

Atento planira ući u unosne državne, bankarske i telekomunikacijske poslove u jadranskoj regiji, a dodatno cilja na pružanje kompletnih ICT rješenja za veće i srednje tvrtke iz raznih industrija. Majetić kaže da je plan Atenta kroz sinergiju povećati postojeći rast triju tvrtki članica, procijenjen na 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close