‘Hoće li biti novih terminala ovisi o Ini, Molu, Lukoilu i Petrolu’

Autor: Tin Bašić , 15. srpanj 2013. u 10:27
U novi terminal u Pločama ukupno će biti uloženo 140 milijuna eura/Ivo Čagalj/PIXSELL

Od novog terminala očekuje se mjesečni prihod od 500.000 eura, što je oko šest milijuna eura godišnje.

Za 18 mjeseci trebao bi biti pušten u pogon novi terminal Luke Ploče čija je izgradnja počela u petak.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje terminala za tekuće terete, odnosno naftu, a vrijednost ovog dijela investicije je 26 milijuna eura. Tvrtka Luka Ploče Trgovina investira 14,5 milijuna eura, a tvrtka Atlantis, članica Mi Grupe, u vlasništvu poduzetnika Stanislava Mucića, ulaže 12 milijuna. "Terminali su za naftne derivate i bit će napravljeni po najvišim standardima Europske unije. Nema takvog terminala u Hrvatskoj", izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Luke Ploče kapetan Ivan Pavlović. Ističe da prvi puta privatna luka investira na ovakav način.

 

140milijuna

eura ukupna je vrijednost investicije

"Primjerice, nedavno je u luci Rijeka bila investicija koju je odradila država, a dizalice je kupio ICTC. U Europi u luke ulažu privatni investitori i same luke", kaže Pavlović i dodaje da ih u izgradnji terminala prati Hypo banka."Ovo je prva faza u izgradnji, a hoće li se dalje graditi ovisi o partnerima, odnosno naftnim kompanijama Ini, Molu, Lukoilu, Petrolu. Ovisi o njihovim zahtjevima i potrebama. Računamo i na Handu kao državnu agenciju koja se brine za zalihe nafte koje su inače u inozemstvu. Zašto bi Handa plaćala nekome vani za te rezerve", ističe Pavlović.

Od ovog terminala očekuje mjesečni prihod od 500.000 eura, dakle oko šest milijuna eura godišnje. Očekuje da će EBITDA biti i 60 posto. Izgradnja ovog terminala planirana je još 2011. godine kada su Atlantis i Luka Ploče trgovina potpisali ugovor o suradnji. Krajem srpnja te godine Atlantis je je potpisao i ugovor o potkoncesiji s LPT-om, uz suglasnost Lučke uprave Ploče.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 140 milijuna eura. Ugovor o potkoncesiji sklopljen je na rok od 44 godine, a na lučkome području planirana je izgradnja spremnika za skladištenje 280 tisuća prostornih metara naftnih derivata, 34 tisuće prostornih metara ukapljenog naftnog plina i oko 12 tisuća prostornih metara tekućih kemikalija, zajedno s infrastrukturom potrebnom za transport i prekrcaj, te kolska i vagonska pretakališta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close