Hidroelektra smanjuje temeljni kapital i traži strateškog partnera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2014. u 11:24
Thinkstock

Glavna skupština Hidroelektre niskogradnje donijela je odluku o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala, kroz ulazak mogućeg strateškog partnera u tvrtku.

Glavna skupština Hidroelektre niskogradnje donijela je odluku o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala, kroz ulazak mogućeg strateškog partnera u tvrtku.

Temeljni kapital Hidroelektre niskogradnje, temeljem jučer donesene odluke skupštine dioničara, umanjit će se smanjenjem nominalne vrijednosti dionice sa 100 na 50 kuna. Temelji kapital tako će biti prepolovljen, na 31,19 milijuna kuna, objavili su danas iz te tvrtke.

Pritom ističu da se iznos za koji je kapital smanjen neće isplatiti dioničarima, već će se koristiti za pokriće dijela gubitka iz poslovanja tvrtke u 2013. godini.

Hidroelektra je lani poslovala s gubitkom iznad 56 milijuna kuna, a taj će iznos biti pokriven s 31,19 milijuna kuna dobivenih smanjenjem temeljnog kapitala, potom s 3,7 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi tvrtke te 2,13 milijuna kuna iz rezervi iz dobiti. Preostalih gotovo 19 milijuna kuna prošlogodišnjeg gubitka bit će prikazano u budućim razdobljima kao preneseni gubitak, odlučeno je na skupštini.

Istodobno je donesena i odluka da se Upravi da odobrenje da uz suglasnost Nadzornog odbora u roku od pet godina poveća temeljni kapitala u novcu izdavanjem novih dionica uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

U pozivu za glavnu skupštinu prijedlog te odluke bio obrazložen ocjenom da bi tvrtka mogla imati koristi od strateškog odnosa s jednim ili više strateških partnera tako da se podupre postojeći položaj društva na tržištu na način da se ojača njegova financijska stabilnost te da mu se pruži potpora u tehničkom i kadrovskom dijelu, a sve radi mogućnosti zajedničkog nastupa na natječajima koji se raspisuju, a na kojima se društvo ne može samostalno natjecati.

Primarna je svrha strateškog odnosa s jednim ili više potencijalnih partnera, navode iz Hidroelektre, pomoći tvrtki u provedbi poslovnog plana pri ostvarivanju prilika u domeni graditeljstva.

Dodaje se da će se strateški partner ili partneri definirati sukladno specifičnim potrebama ili ciljevima tvrtke kako bi se postigao maksimalni uspjeh za tvrtku te da će to biti "bilo koji domaći, internacionalni ili multinacionalni subjekti koji su zainteresirani za poslovanje na tržištima na kojima društvo posluje ili ima namjeru poslovati", kao i da će strateški odnos uključivati mogućnost kupnje dijela Hidroelektre od strane strateškog partnera.

Komentari (1)
Pogledajte sve

što bi na to rekao kupac dionica gosp. Bakić ?

New Report

Close