Hidroelektra u postupku predstečajne nagodbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 11:04
Thinkstock

Nagodbeno vijeće Financijske agencije pokrenulo je postupak predstečajne nagodbe nad Hidroelektrom niskogradnjom zbog nelikvidnosti te građevinske kompanije.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) pokrenulo je postupak predstečajne nagodbe nad Hidroelektrom niskogradnjom zbog nelikvidnosti te građevinske kompanije.

Uprava Hidroelektre niskogradnje zatražila je 8. rujna pokretanje tog postupka zbog nelikvidnosti, objavila je ta kompanija, koja ima neprekidnu blokadu poslovnih računa od početka rujna, a u prvih sedam mjeseci ove godine gubitak u poslovanju dosegnuo je 48,25 milijuna kuna.

Iz prijedloga programa financijskog restrukturiranja vidljivo je da Hidroelektra niskogradnja ima ukupni dug od 106,8 milijuna kuna, da predlaže otpis svih zateznih kamata i 40 posto glavnice duga te, nakon počeka od 12 mjeseci, njegovu otplatu u 84 mjesečna obroka.

Temeljno polazište u projekciji poslovanja u 8-godišnjem razdoblju restrukturiranja je oporavak prihoda otklanjanjem smetnji koje proizlaze iz postupaka prisilne naplate, a koji su protiv društva pokrenuti radi nemogućnosti podmirivanja obveza, navodi se programu restrukturiranja.

Napominje se, također, da su nastale smetnje u poslovanje dijelom proizašle iz ekonomske krize na europskim i hrvatskom tržištu, u građevinarstvu općenito, ali i zbog nemogućnosti naplate vlastitih potraživanja, koja su 31. srpnja ove godine iznosila 23,25 milijuna kuna.

Navodi se i da bi, prema procjenama, društvo kroz postupak predstečajne nagodbe podmirilo velik dio svojih obveza te stvorilo povoljne preduvjete za pozitivno poslovanje i očuvanje radnih mjesta. Hidroelektra niskogradnja trenutno ima 988 zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close