HEP traži strateškog partnera za projekt HES Kosinj/Senj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. kolovoz 2014. u 16:34
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda (HEP) raspisuje poziv za iskaz interesa za strateško partnerstvo za realizaciju druge faze projekta Hidroenergetskog sustava (HES) Kosinj/Senj.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) raspisuje poziv za iskaz interesa za strateško partnerstvo za realizaciju druge faze projekta Hidroenergetskog sustava (HES) Kosinj/Senj.

Vrijednost investicije procjenjuje se na 500 milijuna eura, kazao je predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

HEP će poziv za iskaz interesa objaviti sutra, ponude će se prikupljati do kraja ove godine, nakon čega će se kvalificiranim ponuditeljima uputiti zahtijev za dostavu obvezujućih ponuda, kazao je Šerić.

Izbor strateškog partnera očekuje se u 2015. godini.

U HEP-u navode da bi omjer partnerstva bio 50:50 posto, slično kao u projektu TE Plomin C, no napominju da će se razmatrati svi modeli.

Cilj HEP-a je, kako je naveo Šerić, osigurati potporu strateškog partnera za realizaciju ovog projekta, a predviđeni poslovni model partnerstva temelji se na DBOT modelu (dizajn-gradnja-upravljanje-prijenos), što po isteku razdoblja zajedničkog upravljanja projektom pretpostavlja prijenos cjelokupne infrastrukture u vlasništvo HEP-a.

Partnerstvo uključuje optimiranje tehničkog koncepta druge faze izgradnje sustava, ishođenje potrebnih dozvola te u slučaju konačne potvrde ekonomske izvodljivosti i izgradnju druge faze sustava.

Od strateškog se partnera očekuje stručni doprinos izboru optimalnog projektnog rješenja, dostupnost najboljim raspoloživim tehnologijama i mjerama zaštite okoliša te preuzimanje dijela financijskog tereta.

HES Kosinj/Senj smješten je u Ličko-senjskoj županiji, današnja izgrađenost potječe iz šezdesetih godina 20. stoljeća, a dio raspoloživog hidropotencijala koristi se na dvije hidroelektrane – HE Senj i HE Sklope.

Realizacija druge faze omogućila bi povećanje proizvodnje električne energije, zaštitu od sve češćih poplava u Kosinjskom polju, poboljšanje vodoopskrbe južnog kraka vodovodnog sustava hrvatskog primorja te poboljšanje kvalitete iskorištenja vodnog resursa.

Vezano uz izbor strateškog partnera za gradnju TE Plomin C, u HEP-u su kazali da su zadovoljni stupnjem pripremljenosti projekta i postupkom evaluacije ponuda, u rujnu će objaviti s kojim će strateškim partnerom graditi i upravljati Plominom C te koji su se još ponuđači natjecali za taj posao. Početkom sljedeće godine trebao bi se potpisati ugovor sa strateškim partnerom.

Na pitanje postoji li šansa da se odustane od Plomina C, Šerić je kazao da dok ne postoji investicijska odluka uvijek postoji mogućnost odustajanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close