HEP ostvario 1,2 milijarde kuna dobiti u prvoj polovci godine

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2016. u 22:00
Foto: Duško Marušić / Pixsell

HEP je u šest mjeseci smanjio zaduženost za 4,1% na 5,4 milijarde kuna.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u prvoj polovici godine poslovao s 1,2 milijarde kuna dobiti, što je 275 milijuna više nego u istom razdoblju lani. Rast dobiti rezultat je većih financijskih prihoda i nižih rashoda, pri čemu je dobit od financijskih aktivnosti bila 617,9 milijuna kuna. Poslovni prihodi pali su 1,9 posto na 4,09 milijardi kuna. Kako navode iz HEP-a, zbog neuobičajeno visokih temperatura u zimi prodano je manje plina na veleprodajnom tržištu pa su prihodi od prodaje smanjeni za 171,2 milijuna kuna, a na manje prihode utjecala je odluka Vlade o smanjenju prodajne cijene plina.

Prihodi od prodaje električne energije povećani su za 276 milijuna kuna zbog veće prodaje na inozemnom tržištu. Rashodi tvrtke smanjeni su 7,5 posto na 3,3 milijarde kuna kao rezultat manjih troškova naknade za proizvodnju struje uslijed manje domaće proizvodnje. Također, troškovi nabave plina za veleprodajno tržište pali su za 103,2 milijuna kuna zbog manje prodaje i nižih cijena plina po Vladinoj odluci.

U prvom polugodištu HEP je investirao 174,7 milijuna kuna u izgradnju energetskih objekata i kogeneracijskih postrojenja na šumsku biomasu te nabavu i izgradnju IT infrastrukture. Za investicije su korištena vlastita sredstva i dugoročni kredit, a u odnosnu na prošlu godinu investicijska ulaganja veća su 72,5 posto, navode u HEP-u. Konsolidirana dobit grupe iznosi 1,34 milijade kuna što je na razini prošlogodišnje, dok ukupan dug iznosi 5,4 milijarde kuna i u šest mjeseci smanjen je 4,1 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close