HEP ODS sudjeluje na projektu Zlatovrana u Hrvatskoj – povratak s ruba

Autor: Promo , 30. lipanj 2017. u 07:30
Foto: Press

Na području Elektrodalmacije Split i Elektre Zadar na stupovima srednjenaponske distribucijske mreže postavljeno je preko 20 drvenih kućica namijenjenih za gniježđenje ptice zlatovrane.

Stupovi distribucijske mreže HEP ODS-a postali su dom još jednoj strogo zaštićenoj vrsti ptice. Ovog puta ne radi se o bijeloj rodi već o nešto manje poznatoj te, nažalost, vrlo ugroženoj i rijetkoj vrsti – zlatovrani.

HEP ODS odazvao se pozivu Zavoda za ornitologiju HAZU i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za sudjelovanje na projektu Zlatovrana u Hrvatskoj – povratak s ruba. Glavni cilj projekta je povećati njenu populaciju i područje gniježđenja zlatovrane u Hrvatskoj odnosno smanjiti rizik od izumiranja ove vrste u našoj zemlji.

Krajem travnja na području Elektrodalmacije Split i Elektre Zadar, na stupovima srednjenaponske distribucijske mreže, postavljeno je preko 20 drvenih kućica namijenjenih za gniježđenje ove vrste. Inače, zlatovrana je kritično ugrožena ptičja vrsta u Hrvatskoj čija je ukupna hrvatska populacija procijenjena na manje od 20 parova. Jedan od važnih razloga njene ugroženosti upravo je nedostatak povoljnih mjesta za gniježđenje.

Uključivanje HEP ODS-a u projekt vrlo je važno jer omogućuje postavljanje kućica usred velikih travnjačkih ili obradivih površina na kojima nema stabala ili je njihov broj  ograničen. Postavljanje kućica na stupove elektroenergetskih vodova ili na dodatno postavljene stupove je mjera zaštite široko u upotrebi u ostalim europskim zemljama koje nastoje očuvati i unaprijediti svoje populacije zlatovrane.

Kućice su postavljene upravo na vrijeme za gniježđenje zlatovrana koje se krajem travnja vraćaju na svoja gnjezdilišta nakon što su zimu provele u južnoj Africi. 

New Report

Close