HEP kreće u masivnu investiciju – za distribucijsku mrežu 1,45 milijardi kn

Autor: Darko Bičak , 26. travanj 2017. u 22:01
Na otvorenju trafostanice Turnić vrijedne 165 mil. kn bili su Saša Dujmić, Vojko Obersnel i Ante Čikotić/G. Kovačić/PIXSELL

Na gradnji TS Turnić radili su Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek te Tehnoelektro Đakovo.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će ove godine u prijenosnu i distribucijsku mrežu investirati 1,45 milijardi kuna, rečeno je jučer na otvaranju trafostanice Turnić u Rijeci, a što je projekt težak ukupno 165 milijuna kuna.

Nikola Šulentić, direktor HEP-ODS-a pojasnio je da je vrijednost tog objekta, koji je zajednička investicija HEP-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava HOPS, 90 milijuna kuna, a 70-ak milijuna stajali su radovi na okolnim mrežama. TS Turnić će strujom opskrbljivati 50 tisuća potrošača, a četvrta je od  pet planiranih trafostanica do 2020. u Rijeci koje će omogućiti sigurniju opskrbu tog lučkog grada. 

Vodeći izvoznik
Saša Dujmić, član Uprave HEP-a, istaknuo je da su oni s oko 2,5 milijardi godišnjih ulaganja jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj.  "HEP grupa svoje investicije u najvećoj mjeri provodi angažiranjem domaćih tvrtki, a što je bio slučaj i s izgradnjom TS Turnić u kojoj su većinu poslova obavili Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek te Tehnoelektro Đakovo", kazao je Dujmić.

Važnost HEP-ovih investicija naglasio je i Ante Čikotić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. " Ovaj projekt, kao i ulaganje HEP-a u prijenosnu i distribucijsku mreže koja samo u ovoj godini iznose 1,45 milijardi kuna, smjer su kojim treba nastaviti i dalje. HEP je naša strateška kompanija od koje imamo velika očekivanja i ona mora biti motor gospodarskog razvoja", kazao je Čikotić.  Dodao je da će razvoju energetike na Kvarneru dodatni zamah dati izgradnja LNG terminala na Krku, a što je planirano do kraja 2019. Čikotić očekuje da će ukapljeni plin omogućiti da najveći dio energetskih postrojenja na ovom području počne koristiti ovaj ekološki i prihvatljivi energent. 

Uskoro mikrosolari
Osim toga, državni tajnik je najavio da uskoro kreće projekt mikrosolara koji bi trebao obuhvatiti od 100 do 150 tisuća kućanstava, a na koji način bi se dobila povoljna i ekološki prihvatljiva energija. Iz samog HEP-a pojašnjavaju da ove godine planiraju uložiti milijardu kuna u distribucijsku mrežu  te oko 450 milijuna kuna u prijenosnu mrežu.  Te investicije obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju gotovo 300 trafostanica različitih naponskih razina, izgradnju, zamjenu i rekonstrukciju oko 3000 kilometara raznih dalekovoda, podzemnih i podvodnih kabela te mreže niskog napona.

Komentirajte prvi

New Report

Close