HEP će smanjiti broj zaposlenih, ali i zapošljavati nove

Autor: Ante Pavić , 28. kolovoz 2014. u 15:29
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda (HEP) dovršila je prvu fazu procesa operativne i strateške transformacije u kojoj su identificirane mjere i potencijali HEP-a za uštede koje se na godišnjoj razini procjenjuju u iznosu od 400 do 500 milijuna kuna, doznaje se u HEP-u.

Hrvatska elektroprivreda završila je prvu fazu restrukturiranja grupacije s 11 tisuća radnika što bi trebalo donijeti uštede do 500 milijuna kuna na godišnjoj razini. Hrvatske kompanije su, doduše, u zadnje vrijeme pojam “restrukturiranje” počeli mijenjati “transformacijom” pa to rade i u HEP-u. Time žele poručiti da mijenjaju svoju poziciju iz čisto proizvodne kompanije u tržišno orijentiranu grupaciju. To podrazumijeva, kako su shvatili u HEP-u, smanjenje troškova, a onda izrastanje u snažnog tržišnog igrača s modernijim i efikasnijim načinom poslovanja.

Restrukturiranje kojega za HEP vodi tvrtka PriceWaterhouse Coopers imat će tri faze. Prva je podrazumijevala skeniranje stanja, druga je razrada mjera koja bi trebala završiti do polovice listopada ove godine, a onda bi se krenulo u provedbu mjera koje će kao proces potrajati neko vrijeme. Iako u HEP-u još uvijek ne znaju točan broj radnika koji će dobiti otkaze, smatraju da je smanjenje zaposlenih jedna od manjih stavki u restrukturiranju jer trošak plaća čini tek 15 posto HEP-ovih prihoda.

U HEP-u, osim toga, smatraju da će u procesu transformacije poduzeća prema tržišnom igraču trebati zaposliti i nove ljude te graditi nove objekte. Glavne uštede vide u optimizaciji te efikasnijoj proizvodnji i upravljanju ali i ciljanim investicijama u mrežu i IT podršku. Uštede se posebno odnose na administrativni dio, te kompaniju HEP Toplinarstvo koja je generira najviše dugove HEP-a. Toplinarstvo je danas akumulirao dug od dvije milijarde kuna. To ne znači da će se HEP odreći Toplinarstva te umiruju javnost da će se i dalje brinuti o toplini u domovima. Morat će, međutim, naći način kako smanjiti gubitke Toplinarstva i racionalizirati poslovanje. To bi se u velikom dijelu trebalo postići uvođenjem razdjelnika u domove građana koji će plaćati toplinu po stvarnom utrošku, čime će i oni racionalnije trošiti energiju. Sve te transformacije ili restruktiriranja trebale bi, prema zamisli upravljača, pripremiti HEP za odlazak izvan granica hrvatskog tržišta. U HEP-u sebe vide kao regionalnog igrača koji će se na vanjska tržišta širiti na razne načine, koji uključuju i preuzimanja drugih inozemnih energetskih tvrtki.          

Komentirajte prvi

New Report

Close