HEP 2014. na područje Elektroslavonije investirao više od 40 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2014. u 16:54
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Zahvatom su novoizgrađeno postrojenje, kao i postojeće postrojenje snage 35 i 10 kV, uvedeni u sustav daljinskog vođenja Elektroslavonije Osijek.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ove je godine na području Elektroslavonije Osijek ukupno investirala više od 40 milijuna kuna, a iduće planira na tom području uložiti još oko 30 milijuna kuna, istaknuto je u srijedu u Našicama gdje je u trafostanici (TS) u rad pušteno novo postrojenje.

U TS 110/35/10 kilovolti (kV) Našice pušteno je u rad novo postrojenje snage 10(20) kV, a to postrojenje i ugradnja novog tranformatora su investicija vrijedna ukupno 11,5 milijuna kuna, od čega je vrijednost novog transformatora 3,7 milijuna kuna, navodi se u priopćenju HEP-a.

Ističu i kako su novim postrojenjem stvoreni uvjeti za prijelaz mreže s naponskog nivoa 10 kV na 20 kV, povećana pouzdanost napajanja električnom energijom postojećih korisnika mreže priključenih na TS Našice i priključenje novih kupaca.

Zahvatom su novoizgrađeno postrojenje, kao i postojeće postrojenje snage 35 i 10 kV, uvedeni u sustav daljinskog vođenja Elektroslavonije Osijek.

Iz Elektroslavonije ističu kako daljnjim investiranjem planiraju ugradnju međutransformatora 10/20 kV, a u završnoj fazi planiran je prelazak svih izvoda iz novog postrojenja na pogonski napon 20 kV. Time će, kako ističu, do 2019. završiti investicija ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna i kompletna mreža pogona Našice bit će prebačena na 20 kV napon.

Iz HEP-a ističu kako, nakon ovogodišnjih ulaganja na području Elektroslavonije Osijek viših od 40 milijuna kuna, iduće planiraju na to područje kroz redovni plan investicija planiraju uložiti još oko 30 milijuna kuna i to u rekonstrukciju trafostanica, ulaganja u srednje i niskonaponske objekte te redovna održavanja postojećih objekata.

Direktor Elektroslavonije Osijek Danijel Ilić na prigodnoj je svečanosti puštanja u rad novog postrojenja podsjetio da je Elektroslavonija Osijek na današnji dan prije 88. godina u Osijeku službeno pustila u pogon prvu električnu centralu, čime je započela javna proizvodnja električne energije namijenjena potrebama kućanstava i gospodarstva, javnoj rasvjeti i električnom tramvaju. Tako je, naime, zaživjela Osječka munjara i tramvaj, posebna ustanova tadašnje Gradske općine, preteča Elektroslavonije, koje kao poduzeće za elektrifikaciju Slavonije posluje od 1947. godine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close