Hamag će dogodine izravno kreditirati poduzetnike

Autor: Biserka Ranogajec , 22. studeni 2012. u 16:05
Darko Liović na međunarodnoj konferenciji u Bjelovaru/PIX

Agencija za malo gospodarstvo i investicije raspolagat će s 2,1 milijun kuna, a poduzetnici će moći dobiti po 70.000 kuna.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije Hamag Invest namjerava od iduće godine izravno kreditirati poduzetnike bez banaka, a kreditni potencijal za tu svrhu iznosit će 2,1 milijun kuna.

To je najavio predsjednik Uprave agencije Darko Liović na međunarodnoj konferenciji "Mogućnosti potpornih institucija u jačanju malog i srednjeg poduzetništva" koja se u utorak i srijedu održavala u Bjelovaru. Konferencija je organizirana povodom deset godina rada lokalne razvojne agencije Poslovni park Lora, a završila je obilaskom sudionika bjelovarske zone Istok. Agencija je zasad uspjela osigurati povećanje sredstava za iduću godinu, ali Liović se nada puno većem kreditnom potencijalu nakon pristupanja Hrvatske u Europsku uniju. Najavljeni krediti, koji se tek trebaju odobriti u sklopu predloženog proračuna, bit će samo uhodovanje za veće investicije. Prvi čovjek Hamag Investa tumači da je ovo mikrokreditiranje namijenjeno poduzetnicima početnicima s naglaskom na samozapošljavanje.

Uvjeti se još ne znaju, ali maksimalni iznos kredita bio bi oko 70.000 kuna. Prema nacrtu državnog proračuna za 2013. godinu, na gotovo dvaputa više novca, 659 milijuna kuna, računaju i u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Pomoćnica ministra Zdenka Lončar tvrdi da je u ovoj godini gotovo zaustavljen petogodišnji trend propadanja obrta. Konkretno, do sredine listopada 2012. otvoreno je 6928 obrta, a zatvoreno ih je 7320, što je najmanja negativna razlika u posljednjih pet godina. Od 67 milijardi kuna nepovratnih potpora koje je dodijeljeno ukupno gospodarstvu od 2002. do 2010., svega 996,9 milijuna  bilo je za malo i srednje poduzetništvo te obrtništvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close