HAKOM povukao 191.000 eura za liberalizaciju pošte

Autor: Ksenija Kale , 14. studeni 2011. u 22:00

Ciljevi projekta su promicati i održati funkcioniranje liberaliziranog tržišta poštanskih usluga u skladu s poštanskim direktivama EU te odgovarajuću regulaciju tržišta

U Informacijskom centru Europske unije jučer je održano predstavljanje IPA projekta pod nazivom “Potpora HAKOM-a u računovodstvenom odvajanju za područje poštanskih usluga”. Projekt je vrijedan 191.609 eura, od čega je 90 posto projekta financirano sredstvima EU, dok 10 posto otpada na nacionalno sufinanciranje. Projekt je počeo 7. studenoga, a završava 7. svibnja sljedeće godine. Partner HAKOM-u u projektu je Opća uprava za poštanski sustav španjolskog ministarstva prometa i javnih radova.

Na predstavljanju u Informacijskom centru EU o projektu su govorili Terezija Benčić, članica Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), voditelj projekta Paolo Berizzi, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje u Delegaciji EU u Hrvatskoj, te Jose Pedro Torrubia Asenjo, predstavnik Veleposlanstva Kraljevine Španjolske. Ciljevi projekta, poručuju u HAKOM-u, jesu promicati i održati funkcioniranje liberaliziranog tržišta poštanskih usluga u skladu s poštanskim direktivama EU i osigurati provedbu zakona te odgovarajuću regulaciju tržišta radi zaštite korisnika poštanskih usluga. Svrha mu je unaprijediti administrativnu i regulatornu sposobnost HAKOM-a u području računovodstvenog odvajanja. Inače, kako smo već pisali, HAKOM je donedavno sudjelovao u još jednom projektu. Riječ je o projektu “Jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije”, vrijednom oko 700.000 eura, čiji su rezultati predstavljeni u rujnu. Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća HAKOM-a, kaže da je projekt za cilj imao osuvremeniti agenciju za poštu i elektroničke komunikacije kako bi mogla pružati kvalitetne informacije i svima omogućiti da se koriste uslugama agencije. Riječ je o programu provedenom u okviru pretpristupnog programa EU za Hrvatsku-EU IPA 2007. – 2009. u okviru projekata nabave opreme i tehničke pomoći ukupne vrijednosti 4,1 milijun eura. Svrha mu je pružiti konkretna stručna znanja te poboljšati sposobnost zaposlenih izradom strategije razvoja ljudskih potencijala i izobrazbom.

Telekomunikacije

Manje naknade za 10 posto
Tržišni regulator HAKOM smanjio je naknade telekomunikacijskim operaterima za prosječno sedam posto za 2012. godinu. U regulatoru tvrde da su u posljednje dvije godine smanjili naknade operaterima za prosječno 22 posto. Najviše su naknade smanjene mobilnim operaterima, od 2009. godine naovamo, za 26 posto, a za iduću godinu past će za još 10 posto. Prošle je godine regulator od operatera naplatio 96,3 milijuna kuna naknada. Ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić kaže da će time olakšati poslovanje operaterima. “To ne bismo uspjeli bez povećanja učinkovitosti HAKOM-a”, zaključuje Lučić.
(B. Ivezić)

Komentirajte prvi

New Report

Close