Habušu Patafta prerizičan

Autor: Biserka Ranogajec , 02. listopad 2012. u 22:00
Obrada komunalnog otpada ostaje u Varaždinu prijeporno pitanje/PXL

Ponuda T7 VIS-a da obrađuje otpad šest mjeseci po 560 kn po toni gradonačelniku neprihvatljiva jer imaju dozvolu za rad do 4. listopada

Nakon kraće stanke aktualiziran je sukob između varaždinske tvrtke T7 VIS u vlasništvu Davora Patafte i gradonačelnika Gorana Habuša u vezi s gradskim smećem.

Najprije je T7 VIS Gradu poslao "najnoviji kompromisni prijedlog s ciljem hitnog rješavanja dugogodišnjega varaždinskog ekološkog problema vezanog uz obradu komunalnog otpada u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju", izvijestili su iz te tvrtke. Gradu su ponudili obradu baliranog i novonastalog komunalnog otpada na okvirni rok od šest mjeseci (za trajanja pokusnog rada) po neto cijeni od 560 kuna po toni otpada. Iako je ponuđena cijena ispod realne tržišne cijene, tvrde nadalje u T7 VIS-u, na taj bi se način umanjivala šteta svim ugovornim stranama, izbjegli bi se daljnji nepotrebni troškovi baliranja od oko 570 kn/toni otpada te daljnje dodatno zagađivanje tla i okoliša, čija će sanacija zasigurno dodatno stajati 200-300 kn/toni otpada. Iz tvrtke poručuju kako je upravo predloženu neto cijenu od 560 kuna po toni otpada u ožujku ove godine i tražila gradska vlast, a ona bi za krajnje korisnike bila i niža od trenutačnog troška tek privremenog rješenja, baliranja komunalnog otpada. Štoviše, ni tu cijenu ni Varkom ni Grad ne bi trebao platiti jer je T7 VIS-u već plaćen avans za uslugu od oko 7,5 milijuna kuna, od kojeg se to može ustegnuti. "Smatramo da su prijedlozi konstruktivni i usmjereni na kompromisno rješavanje međusobnih odnosa i očekujemo pozitivan odgovor od Grada", istaknula je Jasmina Prokop Tomić, članica Uprave T7 VIS-a.

Gradonačelnik Habuš, međutim, opet nije prihvatio Pataftin prijedlog i odgodio je rješenje problema. Na jučerašnjoj sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća na pitanje vijećnika Mladena Hižaka može li Grad sebi dopustiti da tvornica u Brezju ne radi ipak je morao odgovoriti. Kazao je kako postrojenje ima privremenu dozvolu za rad koja ističe 4. listopada, a što će biti nakon toga, ne zna. "Ponuda se u ovom trenutku odnosi samo na cijenu, a sve ostalo ostaje otvoreno, od pokretanja međusobnih tužbi do činjenice da je to ponuda samo na šest mjeseci. No, pitanje je što kasnije", odgovorio je nakon sjednice gradonačelnik i novinarima. Građani moraju znati, rekao je, da privremena dozvola za rad tvornice istječe 4. listopada. Pitanje je hoće li je dobiti i dalje. "Smatramo da je to inicijalna ponuda na kakve smo navikli prije Gradskog vijeća. Trenutačno ima previše nedorečenosti", poručio je gradonačelnik Habuš napominjući kako će Patafti odgovoriti idućih dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close