H1 Telekom ulazi pod kišobran Optime i HT-a, čeka se AZTN

Autor: Ana Blašković , 01. kolovoz 2016. u 08:07
Foto: Thinkstock

Prođe li transakcija, za svojih većinskih 58,2% udjela HPB neće dobiti isplatu u novcu, već dionice Optime.

U nizu okrupnjavanja na tržištu telekoma na red je došao H1 koji će ubuduće poslovati unutar Optime, odnosno pod većim kišobranom HT-a. Taj je alternativni telekom potpisao ugovor o pripajanju s Optimom, a transakciji bi zeleno svjetlo tek trebali regulatori.

 

101,7mil.

kuna iznosio je negativni kapital H1 Telekoma u 2015.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenit će ugrožava li takva koncentracija tržište budući da je i samom HT-u dala dozvolu za privremeno upravljanje Optimom do srpnja 2018., a koji je sad zatražio produljenje tog roka za naredne tri godine. Dogovor su ispregovarali većinski vlasnik H1, Hrvatska poštanska banka (HPB) i jedan od njegovih najvećih vjerovnika HT. Ideja je pripojiti H1 većoj Optimi prijenosom cjelokupne imovine, prava i obveza, ali bez provođenja postupka likvidacije pripojenog društva. Za svojih većinskih 58,2 posto H1 Telekoma HPB neće dobiti isplatu u novcu, jednako kao ni Croatia osiguranje (18,9%) i manjinski dioničari, već će dionice u portfelju zamijeniti adekvatnim udjelom u Optimi. 

 

2,3milijuna

kuna neto dobiti imala je tvrtka na kraju 2015. nakon gomilanja gubitaka u prethodnim godinama

Uteg dugovi iz prošlosti
"Svrha pripajanja društva H1 Optimi je ostvarivanje pozitivnih sinergija na relaciji društava što će omogućiti kontinuitet poslovanja s naglaskom na ispunjenje obveza prema korisnicima, radnicima i vjerovnicima", istaknula je banka u priopćenju. Iz Optime dodaju da je potez u obostranom interesu zbog smanjenja troškova i veće efikasnosti, time i vrijednosti za dioničare, same Optime. Ishode li potrebna odobrenja i suglasnosti, H1 postaje dio novog sustava 1. siječnja 2017. Premda su na tržištu telekoma reakcije podijeljenje o tome što će to značiti za sve i što će reći HAKOM, neslužbeno se doznaje da takav potez i nije pretjerano iznenađenje s obzirom na okrupnjavanja nakon kojih je H1, uz Metronet, praktički ostao sam nasuprot velikih igrača.

Svakodnevni biznis dodatno mu otežavaju repovi iz prošlosti. Tvrtka je uspješno izašla iz predstečajne nagodbe krajem 2014. da bi pravomoćna postala u siječnju prošle godine. U njoj su vjerovnici otpisali 64,4 milijuna kuna dugova, a još 54,7 pretvorili u kapital. Kraj 2015. tvrtki je konačno donio pozitivni rezultat od 2,3 milijuna kuna, no tad je još trajao moratorij na otplatu dugova iz nagodbe. Prva (od osam) godišnjih rata došla u siječnju u iznosu od 6,5 milijuna kuna što je uredno podmireno, no 2016. bit će pravi test koliko je zaista H1 uspješno restrukturiran i može li se nositi s tržištem koje je u pet godina izgubilo čak 536.000 korisnika. 

 

58,2posto

dionica telekoma u svom portfelju ima Hrvatska poštanska banka

Negativan kapital
Prošle godine prihodi H1 Telekoma iznosili su 254 milijuna kuna, zarada prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) 68 milijuna kuna, a bruto dobit 4 milijuna. Unatoč nagodbi koja je dug ošišala za 119 milijuna kuna, zaduženost je ostala visokih 145 milijuna kuna. Kapital i rezerve od 110 milijuna kuna točno su dva puta manji od nagomilanih gubitaka u  prethodnim godinama pa je, radi 101,7 milijuna kuna negativnog kapitala, KPMG na izvješće za prošlu godinu dao mišljenje s rezervom. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Istina, na kraju svi ti kao alternativni jedan po jedan završavaju pod HT-om i VIP-om. A kada se to završi vjerojatno ide cijena gore a usluga dole. Što se već i osjeti kod VIP-a u slučaju Amisa i B-neta

Zapravo skandalozno da se jos jedna telco firma prepusta HT-u. U HR za 3 godine vise nece biti nikakve konkurencije.

New Report

Close