Gubitak Petrokemije dosegnuo gotovo 226 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 09:28
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Gubitak Petrokemije u prvih šest mjeseci dosegnuo je 225,8 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio nešto više od 68 milijuna.

Uz pad ukupnih prihoda za gotovo 10 posto, Petrokemija je u prvom ovogodišnjem polugodištu povećala gubitak na gotovo 226 milijuna kuna, pokazuju danas objavljeni poslovni rezultati te kutinske kompanije.

Gubitak Petrokemije u prvih šest mjeseci dosegnuo je 225,8 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio nešto više od 68 milijuna. Iz kompanije ističu da se od toga iznosa 100 milijuna kuna odnosi na rezervacije za isplatu poticajnih otpremnina u nastavku poslovne godine. Bez ovog jednokratnog troška, koji se odnosi na započeti proces restrukturiranja, gubitak bi iznosio 125,8 milijuna kuna.

Istodobno su ukupni prihodi smanjeni 9,7 posto u odnosu na lani, na 1,115 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi porasli za 2,9 posto, na 1,34 milijarde kuna. No, iz kompanije napominju da kada se isključe troškovi otpremnina, ukupni rashodi manji su za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Intenzitet pada cijena mineralnih gnojiva vidljiv je iz podatka da su uz 12,3 posto veću količinsku prodaju gnojiva, ostvareni 9,4 posto manji poslovni prihodi", ističe se u priopćenju Petrokemije.

Dodaje se i da se trend kretanja cijena i ponude i potražnje na globalnom tržištu mineralnih gnojiva nije bitno promijenio u odnosu na drugo polugodište prošle godine, a Petrokemija je poduzela mjere snižavanja troškova proizvodnje – niža cijena plina, racionalizacija troškova radne snage i dr. – koje bi trebale u drugom polugodištu ove godine smanjiti gubitke u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Između ostaloga, ističe se i da su po prvi puta od otvaranja hrvatskog tržišta plina, u ljetnim mjesecima 2014. ugovoreni uvjeti za dio isporuke plina vezani za razinu cijene plina na europskom spot tržištu, što će ublažiti gubitke koji nastaju zbog niskih cijena dušičnih gnojiva na svjetskom tržištu.

Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je negativan, u iznosu od 158,9 milijuna kuna, odnosno 58,9 milijuna kuna bez rezervacija za otpremnine. U istom razdoblju 2013. godine EBITDA je bila negativna 2,8 milijuna kuna.

Nešto ranije jutros, iz Petrokemije su izvijestili da je Nadzorni odbor na jučerašnjoj sjednici dao suglasnost na odluku Uprave o provođenju drugog kruga povećanja temeljnog kapitala u razdoblju od 21. do 27. kolovoza.

Ujedno, predsjednik Nadzornog odbora Tomislav Radoš je podnio ostavku na članstvo u NO-u radi odlaska na novu dužnost, a za novog predsjednika izabran je Branimir Fleković.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Strategija Vlade je uništiti sve što valja, nazadovanje i onda ponovno zajedno s majčicom Srbijom. Pa nije bez razloga 60% ministara Srba u Vladi, mislite da je njima stalo da HRV prosperira?

http://www.poslovni.hr/forum/tema/neto-dobit-koncar-grupe-505-milijuna-kuna-najveci-izvoz-u-bih-32740

Vlada će prodati dobitaša Končara i lovu ulupati u gubitaša Petrokemiju.

New Report

Close